JSKD, 3. 4. 2017

Mesto izraza generacij, ki prihajajo

Med 7. in 9. aprilom se bo v Gledališču Glej v Ljubljani že drugič odvil ŠtudenTeater, projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Gledališča Glej, ki študentom ne-akademijskih smeri nudi priložnost za gledališki izraz in avtorske stvaritve.
:
:

V treh dneh se bodo zvrstile štiri predstave ustvarjalcev mlade generacije, ki so jih ti izdelali pod mentorskim vodstvom dramaturginje in režiserke Nine Šorak, režiserke Tjaše Černigoj, režiserja Jureta Novaka ter igralca Vita Weisa in ki s svežimi avtorskimi glasovi napovedujejo, da bo projekt žel uspehe tudi v prihodnje.

Program Glej, ŠtudenTeater je nastal leta 2015 v sodelovanju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Gledališča Glej Ljubljana. Razvil se je na podlagi opažanj, da imamo v Sloveniji izredno razvito srednješolsko gledališče, kjer nastajajo lucidne, razmišljujoče in drzne predstave najrazličnejših gledaliških zvrsti in žanrov, študentsko gledališče pa je izredno slabo zastopano. Na prehodu na fakultete so mladi ustvarjalci vrženi v prazen prostor in če želijo ustvarjati gledališče, se morajo organizirati sami. A kako na fakulteti s 1000 ali 2000 študenti identificirati somišljenike in formirati skupino, kako zagotoviti prostor za vaje in v sklepni fazi primeren oder?

Tovrstne težave poskuša reševati ŠtudenTeater, katerega koordinatorji so Inga Remeta, Matjaž Šmalc ter Marko Bratuš in ki študentom, lačnim gledališkega ustvarjanja, nudi infrastrukturno in organizacijsko pomoč. Skupinam, ki so se formirale znotraj projekta, omogoča prostor za vaje, prostor končne produkcije – gledališče Glej – in mentorja, poklicnega gledališkega ustvarjalca, ki jih med procesom nastajanja predstave vodi, jim svetuje in jih usmerja.

Po izrednem odzivu v sezoni 2015/16 se je jeseni 2016 začela nova sezona ŠtudenTeatra. Po začetnih delavnicah, v katerih so udeleženci spoznali osnovne principe gradnje avtorskega gledališča, so se oblikovale 4 skupine, ki so pod mentorskim vodstvom dramaturginje in režiserke Nine Šorak, režiserke Tjaše Černigoj, režiserja Jureta Novaka in igralca Vita Weisa na izhodiščno temo »Zdaj pa takole!« izdelali 4 avtorske predstave, ki si jih bo moč premierno ogledati na letošnji izvedbi festivala Glej, ŠtudenTeater!. Prek raziskovanja odrske govorice so nastale štiri predstave različnih gledaliških poetik.

Premiere predstav Pod Uro, Ventil in Une druge tri sestre bodo v petek, 7. aprila, predstave Kopalniška 3 pa v soboto, 8. aprila. V soboto, 8. aprila in nedeljo, 9. aprila se bodo nato zvrstile še ponovitve vseh štirih predstav.