JSKD, 13. 4. 2017

Mladi bodo odplesali svoje sanje

15. aprila 2017 bo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje potekalo 9. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – Plesna miniatura 2017, ki ga organizirata Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Območna izpostava JSKD Celje.
:
:

Foto: Matija Lukić

Zvrstilo se bo 27 vrhunskih plesnih točk na temo »Sanjaj in to uresniči«, nastopili pa bodo mladi plesalci iz Belgije, Avstrije, Španije, Hrvaške, Poljske, Danske, Finske, Češke, Irske, Južne Afrike, Nigerije in Slovenije, ki jih bo ocenjevala žirija v sestavi: Aleksandra Janeva Imfeld, Katrin Roschangar in Boštjan Antončič.

Prireditev se bo pričela v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ob 17. uri s tekmovanjem za starostno skupino B, nadaljevala s tekmovanjem za starostno skupino C ob 18.45, ob 20.30 bosta v Plesnem forumu Celje sledili plesni predstavi Vmes Carolyn Prokopidis (ZDA) in Zaklenjeno Veronike Valdés (SLO), prejemnic OPUS Produkcijske nagrade 2016. Celotno dogajanje bosta ob 21.30 zaokrožila podelitev nagrad in zabava.

Žirija bo podelila nagradi za najboljšo plesno miniaturo, ki za skupino B znaša 300, za skupino C pa 800 €, nagrado za najboljši koncept in nagrado za najboljši plesni nastop – ta znaša 150 € za skupino B in 400 € za skupino C. Poleg omenjenih bodo podelili še produkcijsko nagrada za realizacijo novega projekta, ki bo imel premiero na  OPUS-u 2018 (podelila jo bosta JSKD in Plesni studio Intakt), generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanje na Poletni plesni šoli v Ljubljani v vrednosti 50 €, umetniški direktor mednarodnega festival Front@ sodobnega plesa Matjaž Farič pa bo izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 12. Front@ festivalu 2. 9. 2017 v Murski Soboti.

Tema prireditve OPUS 1 je letos Sanjaj in to uresniči! – spodbuja raziskovanje sanj, ki so že od nekdaj čudovit vir idej in navdiha za umetnike. Še posebej močan pomen so jim pripisovali nadrealisti. Prepričani so bili, da so umetniška dela, ki so produkt podzavesti posameznika, bolj učinkovita in verodostojna kot katerikoli produkt zavestne misli. Na nadrealizem so v veliki meri vplivale nove ideje v psihoanalizi in delo Sigmunda Freuda, ki je trdil, da so sanje kraljevska pot do nezavednega. Slikar Salvador Dalí je nekatere svoje slike imenoval ročno pobarvane fotografije sanj. John Lennon je napisal pesem »#9 Dream« na podlagi nesmiselnega besedila, ki ga je slišal v sanjah. Edgar Allan Poe je trpel zaradi nočnih mor, ki jih je imel celo življenje, a mnoge med njimi so inspirirale njegove pesmi in kratke zgodbe. Federico Fellini, znameniti italijanski režiser, pa je skoraj 30 let zapisoval in ilustriral svoje sanje, ki so zbrane v knjigi Knjiga sanj. Že kot otrok je Fellini svojo posteljo imenoval kino: »Predstava se je začela takoj, ko sem zaprl oči«.

Povezava: Več informacij in urnik prireditve