JSKD, 10. 6. 2015

V Celju se bo predstavil cvet mladega sodobnega plesa

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Celje vabita v soboto, 13. 6. 2015, na 7. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2015.

OPUS 1 - plesna miniatura 2014 / Foto: Arhiv JSKD

Tekmovanje, ki je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca, se bo pričelo ob 17. uri v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Občinstvo in žirija, ki jo letos sestavljajo mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Martin Sonderkamp, Andreja Rauch Podrzavnik in Milan Tomášik, si bodo ogledali 27 plesnih miniatur, od tega jih bodo 7 izvedli plesalci iz tujine. Slovenski plesni ustvarjalci so bili uvrščeni na mednarodno tekmovanje preko 23. državnega tekmovanja OPUS 1, tuji plesalci pa preko ogleda video posnetkov. Vsi sodelujoči so ustvarili svoje koreografije na podlagi skupne teme, ki letos raziskuje razburljivo razmerje plesne in vizualne umetnosti in nosi naslov Podoba – telo – gib.

Mladi plesalci bodo nastopili v dveh starostnih skupinah (starostna skupina B - rojeni med 1997 in 2001, starostna skupina C - rojeni med 1991 in 1996), žirija pa bo znotraj vsake skupine podelila denarne nagrade za najboljšo miniaturo, najboljšo idejo in najboljšo plesno izvedbo. Dogajanje se bo ob 20.15 nadaljevalo v Plesnem Forumu Celje s predstavitvijo plesnega projekta mlade plesne ustvarjalke iz Cipra, ki živi na Danskem Georgie Kapodistrie z naslovom #41- okultna manifestacija istega telesa. Omenjena predstava je rezultat produkcijske nagrade, ki jo je Georgia Kapodistria prejela na lanskoletnem tekmovanju OPUS 1 – Plesna miniatura 2014 in ki jo v sodelovanju podeljujeta JSKD in Plesni studio Intakt. Po premieri bo sledila slovesna podelitev nagrad ob zaključku te pomembne prireditve, na kateri se že več kot dvajset let kalijo mladi plesalci.

Letos bo v okviru prireditve poleg že omenjenega strokovnega izbora potekalo še nekaj dodatnih izborov:
•    Plesni studio Intakt in JSKD bosta podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo imel premiero na Opusu 2016.
•    Plesna akademija SEAD bo podelila enotedensko izobraževanje na MoveMentors Summer Intensive workshopu v Salzburgu.
•    Generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanja ali strokovno literaturo.
•    Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festival Front@ sodobnega plesa bo izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na Front@ festival, 5. 9. 2015.

Posebnost mednarodnega tekmovanja OPUS 1 so vsakoletne izvirne teme, ki mlade plesalce spodbujajo h kritičnemu pogledu na svet ter so povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih vsebin oziroma avtorjev. Letošnja tema spodbuja mlade plesne ustvarjalce, da vzgib za ustvarjanje svojih plesnih miniatur poiščejo v vizualnih umetniških delih oziroma v njihovih avtorjih. Vizualna umetniška dela naj bodo navdih za premik od ustaljenih načinov ustvarjanja in predstavljanja. Naj bodo spodbuda za širitev koreografske domišljije in razmislek o tem, kaj vse je lahko ples.

OPUS 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na 2 do 5 minut. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Takšen pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.