SNG Maribor, 8. 7. 2014

Zlati lev Drami SNG Maribor za Nočnega portirja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je za erotično dramo Nočni portir v režiji None Ciobanu in izvedbi igralcev Nataše Matjašec Rošker in Petra Boštjančiča prejela nagrado zlati lev na 15. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu na Hrvaškem.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Podelitev nagrad festivala, ki je letos potekal od 27. junija do 6. julija, je bila včeraj točno opoldne na festivalskem forumu ˗ pogovoru z ustvarjalci pod vodstvom iniciatorja in umetniškega vodje festivala Damirja Zlatarja Freya, ki je bil vsakodnevno predvajan tudi kot radijska oddaja Teatralije na umaški radijski postaji Eurostar.

O letošnjem grand prixu festivala in nagradah zlati lev tokrat ni odločala strokovna žirija, pač pa občinstvo, ki je predstave točkovalo z ocenami od 1 do 5. Grand prix je prejela predstava INK Pula Thelma & Louise v režiji Daliborja Matanića, ki jo je občinstvo ocenilo s 4,722 točke. Nagrade zlati lev so prejela gledališča Albalunna iz Splita za Služkinje ˗ Paralelna ekspozicija Jeana Geneta v režiji Gorana Golovka, ki jo je občinstvo ocenilo s 4,555 točke, Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor za Nočnega portirja v režiji None Ciobanu, ki jo je občinstvo ocenilo s 4,482 točke, in Moruzgva iz Zagreba za Harem Ane Tonković v režiji Ivana Lea Lema, ki jo je občinstvo ocenilo s 4,472 točke.

Nočnega portirja so v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizorili 10. januarja letos. Režiserka Nona Ciobanu je erotično dramo adaptirala po motivih iz filma Il portiere di notte, scenariju Liliane Cavani, Barbare Alberti, Amedea V. Paganija, Itala Moscatija in citatih iz drame Kvartet Heinerja Müllerja. Glasove so posodili Branko Jordan, Nenad Nešo Tokalić, Davor Herga in Bojan Maroševič. Prevajalka priredbe je Tina Mahkota, prevajalec citatov iz Kvarteta Heinerja Müllerja Staš Ravter, scenografa sta Nona Ciobanu in Peter Košir, kostumografija, oblikovanje svetlobe in izbor glasbe so delo None Ciobanu, oblikovalec videa in animacije je Peter Košir, fotograf za video Matjaž Wenzel, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

SNG Maribor, Zlati lev

Povezani dogodki