SNG Maribor, 25. 9. 2009

Nagrada strokovnega občinstva za Pravljico o carju Saltanu

Gledališko-lutkovna predstava za otroke avtorja Aleksandra Sergejeviča Puškina Pravljica o carju Saltanu, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana in s katero so igralci Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor Nataša Matjašec Rošker, Ivica Knez in Viktor Meglič gostovali na 1. mednarodnem festivalu Arlekin v Omsku v Rusiji, je prejela nagrado strokovnega občinstva.

Domišljijska in nenavadna pravljica pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami. A s to odločitvijo sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Barbaruhe. Tašča carjevo ženo s sinom Gvidonom pošlje na odprto morje in ju prepusti negotovi usodi.

Uprizoritev v režiji Aleksandra Anurova, enega najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev, je prejela številne nagrade doma in v tujini. Rekonstrukcijo uprizoritve, ki je bila premierno uprizorjena septembra 2004 v Mini teatru, je za mariborsko postavitev režijsko vodila Nataša Matjašec Rošker. V Mariboru bo Pravljica o carju Saltanu premierno uprizorjena 7. novembra 2009 na Malem odru.

Mednarodni festival Arlekin je v Omsku v Rusiji potekal od 14. do 21. septembra. Organizirala sta ga Lutkovno in dramsko gledališče Arlekin in Ministrstvo za kulturo Omske oblasti pod pokroviteljstvom Vlade Omske oblasti in Združenja gledaliških ustvarjalcev Ruske federacije.