STA, SNG Maribor, 8. 3. 2017

Umrla nekdanja vodja Borštnikovega srečanja Olga Jančar

Po dolgi bolezni je v torek umrla nekdanja direktorica Borštnikovega srečanja Olga Jančar. Nekdanja soproga pisatelja Draga Jančarja je bila po pisanju časnika Delo desetletja eden od najbolj prepoznavnih obrazov Slovenskega narodnega gledališča Maribor.
:
:

SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

"Odlikovala se je kot sijajna organizatorica, še posebej v obdobju, ko je bil največji festival slovenskih gledališč vsaj toliko kot kulturni in umetniški tudi družabni dogodek," so o njej zapisali v Delu.

Po poročanju Večera je bila Olga Jančar ena od "legend" festivala Borštnikovo srečanje. "Prva je bil neizpodbitno Branko Gombač, druga pa Olga, ki je bila v nekem obdobju direktorica festivala. Po smrti predsednika Rudija Šeliga in kasneje skupaj s Tonetom Partljičem."

Olga Jančar, znana tudi po svojem ekstravagantnem modnem okusu, je po poročanju Večera ostala v spominu vseh gledališčnikov kot izjemna organizatorica. "Z njeno pomočjo in smislom za družabno je srečanje postalo resnični družabni dogodek vsako jesen v mestu, ob boku Zlate lisice in kasneje Festivala Lent. Vključujoč celo modne revije v Kazinski dvorani in borštnikovske teniške turnirje. Če je Gombača leta pred tem obsedala predvsem 'družbenost' festivala, je bila Olga kraljica družabnosti."

Iz SNG Maribor so sporočili, da bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor žalna seja v petek, 10. marca 2017, ob 11.30 v Kazinski dvorani.  Prav tako so v avli gledališča odprli žalno knjigo. Vpis vanjo poteka do petka med 10. in 13. uro ter od 17.00 do 19.30.