STA, 28. 9. 2015

Zlata paličica platforma kakovostnih predstav za otroke

Med 5. in 10. oktobrom bo v Ljubljani potekal festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica. Ta se po besedah direktorja Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroša Korenčana vzpostavlja kot platforma kulturne vzgoje na področju uprizoritvenih umetnosti. V 16. izdaji bo ponudil 20 predstav po izboru selektoric.
:
:

Uroš Korenčan / foto Arhiv LGL

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Korenčan, so se pri pripravi festivala že pri prejšnji izdaji povezali s Cankarjevim domom (CD), ki je največji akter na področju kulturno-umetnostne vzgoje, in lani še s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI), ki je nacionalni koordinator na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Njihov cilj je, da bi Zlata paličica postala most med resorjema kulture in šolstva.

Na festival, ki ponuja pregled najboljšega zadnjih dveh let, je bilo letos po Korenčanovih besedah prijavljenih 51 predstav. Selektorska ekipa, ki so jo sestavljale strokovnjakinje s področij razvojne psihologije, pedagogike in teatrologije Ljubica Marjanovič Umek, Bruna Antauer in Petra Pogorevc, jih je v program festivala uvrstila 20.

Še 12 predstav je selektorska komisija umestila v razširjen izbor. Ta je objavljen v programski knjižici festivala in na spletni strani Kulturnega bazarja, ki ga pripravlja Cankarjev dom. Seznam nameravajo že jeseni prihodnje leto dopolniti s še živimi predstavami iz prejšnjega obdobja, ki so nastale pred letom 2013.

Po besedah direktorice SLOGI Mojce Jan Zoran z letošnjo izdajo festivala nastaja zametek platforme priporočljivih vsebin za otroke in mlade po vzoru zlatih hrušk, ki jih Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana podeljuje za kakovostne knjige.

Spletna platforma bo sicer prvenstveno namenjena kulturnim koordinatorjem v vrtcih in šolah, njene vsebine pa bodo zanimive tudi za starše. Spletna platforma bo trenutno dostopna kot podstran Kulturnega bazarja.

Selektorice so v program festivala uvrstile lutkovno zgibanko za najmlajše Lučka, grah in pero (LGL), dramsko otroško predstavo Lunožer (KD Bimbo teater), lutkovno miniaturko iz kovčka Turlututu (LGL in Centre de Creations pour l'Enfance), plesno-gledališko-glasbeno predstavo Juri Muri v Afriki pleše (Plesni teater Ljubljana), lutkovno predstavo Kako ujeti zvezdo (Mini teater Ljubljana), lutkovni predstavi O vili, ki vidi v temi in Zlata Ptica (Lutkovno gledališče Maribor, LGM), lutkovni muzikal Zverjasec (LGL), glasbeno-gledališko predstavo Pedenjped (Slovensko stalno gledališče Trst) ter senčno predstavo Račka, smrt in tulipan (LGL).

V program festivala so uvrstile še komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja (Drama SNG Maribor), glasbeno-gledališko predstavo Pajacek in punčka (ŠKUC gledališče), lutkovno predstavo Alica v čudežni deželi (LGL in LGM), detektivko za otroke Emil in detektivi (LGL), dramsko predstavo Odvratne rime (LGL), glasbeno-lutkovno predstavo Krabat (LGL, Ulrike Quade Company, OORKAAN in Umetniško društvo Konj), predstavo Vsi junaki zbrani (Slovensko mladinsko gledališče), pravljični muzikal Čarovnik iz Oza (SNG Nova Gorica), gledališko predstavo Veliki pok (Zavod Margareta Schwarzwald, CD in Mestno gledališče Ptuj) ter dramsko predstavo za mlade Antigona (LGL).

Festivalski dogodki bodo potekali v LGL in CD. Ob koncu festivala bodo podelili nagradi otroške in mladinske žirije.

Zlata paličica