STA, 14. 11. 2012

Rokovnjači na odru SNG Nova Gorica preplet glasbe in igre

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v četrtek zaživela letošnja četrta premiera. Koprodukcijska predstava s Prešernovim gledališčem iz Kranja prinaša nekakšno prepletanje igre in glasbe, ki sta jo napisala in aranžirala člana skupine Niet.
:
:

foto Urška Boljkovac

Avtorja predstave Miha Nemec in Nejc Valenti sta navdih tako kot za na Borštnikovem srečanju nagrajene Life(r)ante iskala v zgodovini. Predstava je nastala po zgodbi Josipa Jurčiča in Janka Kersnika, ki govori o tem, kako država dobesedno prisili človeka v upor iz eksistenčne nuje.

"Rokovnjači so danes le še simbol upora, čas je namreč tak, da se kuhajo velike stvari in s tem se ukvarjamo pri Rokovnjačih, kar ni nujno slabo, še manj pa nenevarno," je na novinarski konferenci pred predstavo povedal avtor in režiser predstave Miha Nemec.

Samo dejanje upora še ne dela junakov, zato je tudi to gledališko delo odraz trenutnega stanja v družbi, je še dejal Nemec.

"To je velik projekt, ki ga ne bi mogli izpeljati sami. Zato smo bili toliko bolj veseli povabila SNG Nova Gorica k sodelovanju," je na novinarski konferenci povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, ki pričakuje svežo, nekonvencionalno predstavo.

V sedanjih Rokovnjačih ima pomembno vlogo tudi glasba. Predstava je skupini Niet pomenila nek izziv, s katerim se še niso srečali. Borut Činč je prepričan, da so delo dobro opravili in da je glasba postala neločljivi del predstave. Prihodnje leto pa jo želijo še nadgraditi in iz nje ustvariti nekakšen rockovski spektakel.

Rokovnjače bodo ustvarili igralci Peter Musevski, Jose, Gorazd Jakomini, Blaž Valič, Vesna Vončina, Radoš Bolčina, Peter Harl, Matjaž Višnar, Maja Nemec, Arna Hadžialjević, Aljoša Ternovšek in Luka Cimprič.

Miha Nemec in Nejc Valenti sta poleg avtorstva predstave tudi opravila delo režiserja in dramaturga, glasbo sta prispevala Borut Činč in Igor Dernovšek, lektor predstave je Srečko Fišer, scenografijo je bila zaupana Petri Veber, kostumografija pa Bjanki Adžić - Ursulov. Svetlobo je oblikoval Samo Oblokar, masko Matej Pajntar, zvok pa Stojan Nemec.

Premiera predstave Rokovnjači bo na velikem odru SNG Nova Gorica zaživela v četrtek ob 20. uri.

Povezani dogodki

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 4. 2020
Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Rokovnjači