LGL, 2. 10. 2015

Začenja se festival Zlata paličica

Z otvoritveno predstavo Drame SNG Maribor Guliverjevo potovanje se v ponedeljek, 5. oktobra, v Ljubljani pričenja 16. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica.
:
:

Foto: Arhiv LGL

V šestih dneh se bo na odrih Lutkovnega gledališča Ljubljana in Cankarjevega doma zvrstilo 20 uprizoritev za otroke in mlade, ki so jih izbrale selektorice dr. Ljubica Marjanovič Umek, Petra Pogorevc in Bruna Antauer.

Festival prinaša izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade s težnjo predstavitve umetniških presežkov na področju uprizoritvene ustvarjalnosti. Posebno pozornost namenja kulturni vzgoji, saj želi vzpostaviti standarde kakovosti na nivoju gledališke ponudbe za otroke in mlade in spodbuditi kakovostno, raznoliko in kontinuirano uprizoritveno produkcijo za otroke in mlade. K organizaciji festivala sta letos prvič pristopila Slovenski gledališki inštitut, kot nacionalna ustanova namenjena raziskovanju ter razumevanju gledališke kulture in osrednji slovenski kulturno-kongresni center Cankarjev dom. Ob festivalu bo organizirano tudi strokovno omizje Kako prepoznamo dobro predstavo za otroke in mlade?, pri katerem bodo sodelovale Zala Dobovšek, dr. Ljubica Marjanovič Umek, Petra Pogorevc in Bruna Antauer ter predavanje Chiare Guidi, italijanske režiserke, producentke in soustanoviteljice znane italijanske skupine Socìetas Raffaello Sanzio.

Organizatorji si želijo, da bi s festivalom vzpostavili sistemsko platformo kulturne vzgoje na področju uprizoritvenih umetnosti, zato so selektorji poleg izbora predstav za festival pripravili tudi seznam priporočenih predstav, s katerim želijo dvigniti raven kakovosti kulturnih vsebin v okviru šolskih programov. Ob zaključku festivala bosta podeljeni tudi nagradi otroške in mladinske žirije.

Zlata paličica

Povezani dogodki