STA, 19. 5. 2020

Združenje KUDUS na ministra za kulturo naslovilo poziv za ponovno odprtje dvoran

Predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS) Pavla Jarc je v ponedeljek v imenu vseh 37 včlanjenih slovenskih kulturnih institucij na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopen ponovni zagon dejavnosti, so zapisali pri KUDUS.

Foto: Pixabay

V sporočilu za javnost so zapisali, da je predsednica združenja na Simonitija poleg poziva naslovila predlog smernic za postopno odprtje dvoran ter prizorišč na prostem za kulturno-umetniške dogodke. Smernice so poslali tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v pregled in potrditev.

"Prosimo vas, da nas čim prej in pravočasno obvestite o datumu predvidenega ponovnega odprtja in sprejetju ustreznih smernic ter ukrepov, da se lahko v naših ustanovah ustrezno organiziramo in skladno z navodili pristopimo k izvajanju vseh postopkov, ki so potrebni, da čim prej ponovno po vzoru gostinske dejavnosti odpremo svoja vrata ter v dvoranah in na prizoriščih na prostem lahko pozdravimo občinstvo," je v pozivu nagovorila predsednica.

"Z nestrpnostjo pričakujemo tudi spremembo prepovedi izvajanja javnih prireditev na prostem z omejitvijo do 50 ljudi, tako da bi omejitev povečali vsaj na sto ljudi, v kolikor bi to prostorske možnosti dopuščale. Marsikje namreč lahko organizatorji tovrstne prireditve izvedejo ob zagotavljanju vseh zdravstveno-varnostnih pravil," je še zapisala.

Predlogi Združenja KUDUS so med drugim, da se v začetni fazi omeji število obiskovalcev kulturnih prireditev na prostem na sto, v zaprtih prostorih pa se omejitev upošteva na toliko ljudi, kolikor se jih lahko v dvorano posede ob upoštevanju 1,5 metra varnostne razdalje, kar bi pomenilo, da bi bila zasedenost dvorane približno tretjina.

"Le s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bomo počasi začeli vračati v normalne življenjske tirnice, seveda ob upoštevanju vseh zdravstveno-varnostnih pravil, da bomo ponovno oživili tudi kulturni sektor, ki je v teh časih prav tako na hudi preizkušnji," je poziv zaključila Pavla Jarc.

KUDOS, Koronavirus