MGL, 7. 9. 2018

Začetek gledališke sezone 2018/2019 v Mestnem gledališču ljubljanskem

V Mestnem gledališču ljubljanskem so začeli z novo gledališko sezono, potekajo že vpisi abonmajev in pa vaje za štiri premiere, ki nas čakajo že v naslednjih tednih.
:
:

Foto: Peter Giodani / MGL

Repertoar MGL-ja je naravnan k sodobnim temam. Tudi v prihajajoči sezoni bo kar devet od skupaj enajstih premiernih vsebin v Sloveniji uprizorjenih prvič, dve predstavi bosta krstni. Krovni naslov sezone je »Vzgoja srca«. Recimo, da gre za direktni odziv na porast nestrpnosti, sovražnosti, medčloveških okrutnosti, ki smo jim priča na svetovni in žal tudi na domači ravni. Apel k vračanju človečnosti. Tudi humornosti.

Produkcijsko najzahtevnejša bo prav gotovo sodobna predelava Oresteje Ta nesrečni rod, trilogije izpod peresa Zinnie Harris v režiji Ivane Djilas z Jette Ostan Vejrup, Sebastianom Cavazzo, Nino Rakovec, Ajdo Smrekar, Lotosom Vincencom Šparovcem in Borisom Ostanom v osrednjih vlogah. Veselimo se novega mjuzikla, ki nastaja po kultni zgodbi Addamsovih. Gre za vrhunsko duhovito predlogo, v glavnih vlogah pa bodo igrali in peli Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Viktorija Bencik Emeršič, Nataša Tič Ralijan, Jaka Lah in mnogi drugi. V znameniti komediji Tartuffe bo naslovna vloga v rokah Mateja Puca, ob njem Jana Zupančič in Jure Henigman. Osrednja premiera sezone bo krstna uprizoritev drame Tih vdih, ki bo decembra na velikem odru. S Tihim vdihom se bo večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najbolj prepoznavnih glasov svoje generacije Nejc Gazvoda predstavil v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. Režiserka Nina Rajić Kranjac pripravlja predstavo Kresnice. Avtorica Tena Štivičić je gledalce pred leti že navdušila s svojo družinsko sago Tri Zime. S Kresnicami se na oder MGL vrača igralka Jožica Avbelj, ob njej Primož Pirnat

Razkošna bo tudi otvoritev sezone v soboto, 29. septembra, na velikem odru. Režiser Janez Pipan pripravlja lastno priredbo Balzacove igre Mercadet ali Poslovni človek. Vlogo naslovnega junaka je zaupal Urošu Smoleju, njegova odrska soproga bo Tanja Ribič. Po predstavi bomo tudi podarili Dnevnikovo nagrado najboljšemu ustvarjalcu pretekle sezone.

Naj omenimo še eno od vidnejših posebnosti programa Male scene v naslednji sezoni: režije predstav bodo v rokah dramskih igralcev (to so Nataša Barbara Gračner, Brane Šturbej, Primož Pirnat, Boris Ostan, Gregor Gruden). Poudarek vseh izbranih iger gre v smer zgodbe in medčloveških odnosov.

Vabimo vas v našo družbo tudi v tej sezoni, kjer si boste poleg naštetih novosti lahko ogledali tudi vse uspešnice prejšnjih sezon. Vpisi abonmajev potekajo vse do 14. septembra. Za študente pa še od 10. do 17. oktobra.

Povezani dogodki