STA, 22. 8. 2020

Začenja se 23. mednarodni festival Mladi levi

S pogovorom ob 10. obletnici delovanja skupnostnega vrta Onkraj gradbišča, ki mu bo sledil kulturni program, se začenja 23. mednarodni festival Mladi levi. Otvoritveni dan bosta v Stari mesti elektrarni - Elektro Ljubljana zaznamovala tudi participatorni performans Siniše Labrovića Obrazi Evrope ter uvodna predstava Daj še usta Davisa Freemana.
:
:

Na Mladih levih se bodo do 29. avgusta po Ljubljani s predstavami, instalacijami pogovori in drugimi projekti predstavili slovenski in tuji ustvarjalci. Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker, ki festival organizira, je ob najavi letošnje izdaje povedala, da bo šlo za "lovljenje ravnotežja med našo ranljivostjo in odpornostjo".

Festival bo drevi uvedla Freemanova stand-up komedija z elementi tragedije Daj še usta. Ameriški umetnik v njej raziskuje zgodovino svoje družine, katere člani so bili lastniki plantaže in sužnjev ter del Ku Klux Klana.

Večerno otvoritveno dogajanje bodo zaznamovali še odprtje instalacije umetniškega kolektiva God's Entertainment Pometeno pod preprogo v športnem društvu Tabor, projekcija filma Šum Balkana v režiji Borisa Petkoviča na Odprtem odru na Muzejski ploščadi ter Nameova svetlobna instalacija SOS_SMS, ki se bo vila skozi dimnik stare elektrarne.

Pri Bunkerju jih je ob letošnji izdaji zanimalo tudi, kaj se v obdobju koronavirusa dogaja z umetniki, ki niso močno povezani z velikimi ustanovami, in kaj lahko Bunker prispeva k temu. Odločili so se za več strategij, pri katerih projekti potekajo zunaj, tudi na Odprtem odru na Muzejski ploščadi, ter na različnih lokacijah po mestu in v manjših, intimnejših skupinah.

Proaktivno so se odločili pri razvoju idej podpreti 12 slovenskih umetnikov, pet projektov pa bodo predstavili že na festivalu. Med njimi bo tudi Gledališče človeštva: Plastocen Jake Andreja Vojevca. Pripravili so tudi tako imenovane Debatne kafane.

Bunker, Mladi levi