STA, 20. 5. 2013

Peter Sotošek Štular od danes v.d. ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše

Peter Sotošek Štular z današnjim dnem prevzema funkcijo v.d. ravnatelja javnega zavoda SNG Opera in balet Ljubljana. Na razpisu za ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše namreč ni bil izbran nihče od prijavljenih kandidatov, zato bo ministrstvo razpis ponovilo. Sotošek Štular je dejal, da na zavod odhaja s pozitivnimi pričakovanji.
:
:

foto: Stanko Gruden/STA

Meni, da je mogoče rešiti izjemno zahtevno finančno situacijo, ki trenutno vlada v tem javnem zavodu. "Zavedam se, da me čaka težko delo, a je izziv več kot milijonske luknje dovolj velik, da se ga veselim in pričakujem, da bomo skupaj s sodelavci Operi kmalu vrnili poslovni ugled," je poudaril.

Glede umetniškega vodenja pričakuje aktivno in učinkovito sodelovanje. Sezona 2013/14 je po njegovih besedah sestavljena obetavno, zato pričakuje, da bo v prihodnje več medijskega prostora namenjenega ustvarjalcem v SNG Operi in baletu in njihovemu delu ter ne le poslovnim težavam.

Peter Sotošek Štular je univerzitetni diplomirani pravnik. Od leta 2011 pa vse do 1. maja letos, ko je vodenje SNG Drama Ljubljana prevzel igralec Igor Samobor, je opravljal funkcijo v.d. ravnatelja Drame. Pred tem je bil med drugim tudi pomočnik direktorice Slovenskega mladinskega gledališča.

Ljubljansko operno-baletno hišo je do srede decembra vodil Mitja Bervar, ki pa je bil izvoljen za predsednika državnega sveta. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je zato za v.d. ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše 14. decembra imenovalo vodjo finančno-računovodske službe SNG Opera in Balet Ljubljana Nuško Smolič do imenovanja novega ravnatelja, vendar največ za obdobje enega leta.

Na razpis za ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana, ki je bil objavljen januarja letos, je sicer prispelo 14 vlog. Sedem vlog je bilo pravočasnih in popolnih, kandidati so tudi izpolnjevali formalne pogoje za zasedbo delovnega mesta. Vendar je svet SNG Opera in balet Ljubljana v predhodnem mnenju kandidatom podal negativno mnenje, strokovni svet pa delno pozitivno mnenje nekaterih članov dvema kandidatoma in predlog, da se razpis ponovi. Nov razpis naj bi bil objavljen še v tem mesecu.