STA, 29. 11. 2016

Z Lubitschem uradno odprtje slovenskega kulturnega centra v Berlinu

V Berlinu bo drevi ob 19. uri slovesno uradno odprtje tamkajšnjega slovenskega kulturnega centra. Na slovesnosti v berlinskem kinu Babylon bodo v uvodnem delu med drugim izvedli dela vrhunskih slovenskih umetnikov, ki živijo tudi v Berlinu, sledila pa bo predstava Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev v izvedbi SNG Drama Ljubljana.
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jerenk Šugman, Alojz Svete
Na fotografiji Boris Mihalj, Alojz Svete, Jernej Šugman, Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete, Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete, Janez Škof
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jernej Šugman
Na fotografiji Jernej Šugman, Alojz Svete in Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete in Jernej Šugman
Na fotografiji, Jernej Šugman, Janez Škof, Alojz Svete
Na fotografiji Jernej Šugman, Alojz Svete in Janez Škof
Na fotografiji Jernej Šugman in Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete in Jernej Šugman
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jernej Šugman

Kot je povedal vodja centra Gregor Jagodič, bodo v prvem delu slovesnega odprtja, v katerem so predvideni tudi govori, krstno izvedli novitete nekaterih slovenskih avtorjev, ki živijo in ustvarjajo v Berlinu, pa tudi tistih iz Slovenije.

Tako je Vinko Möderndorfer napisal pesem, ki jo je uglasbil v Berlinu delujoči slovenski skladatelj Tomaž Bajželj in jo bodo izvedli sopranistka ljubljanske opere Urška Arlič Gololičič, tenorist SNG opere Maribor Martin Sušnik, za klavirjem bo Vladimir Mlinarič z Akademije za glasbo, flavtist bo Marko Zupan iz berlinskih simfonikov, hornist pa Andrej Žust iz berlinskih filharmonikov. Aleš Šteger pa je za ta del programa napisal črtico.

Nato bodo v prostorih kina, kjer je deloval sloviti nemški režiser Ernst Lubitsch, igralci ljubljanske Drame izvedli predstavo po njegovem nemem filmu Ko sem bil mrtev (Als Ich tot war) v režiji Diega de Bree.

Gre za predstavo, zasnovano po prvem Lubitschevem nemem celovečernem igranem filmu, ki je dolgo časa veljal za izgubljenega, dokler ga niso leta 1994 našli ravno v Sloveniji. Po vzoru nemega filma bo tudi predstava brez besed, ob spremljavi pianista Jožeta Šaleja, vse vloge, tako moške kot ženske, pa igrajo moški - Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman in Boris Mihalj. Sicer je tudi Ernst Lubitsch v tej komediji o bonvivanu igral vlogo tašče.

Kulturni center v nemški prestolnici deluje od 1. junija, njegovo poslanstvo pa je skrbeti za promocijo slovenske kulture in slovenskih umetnikov.

Za program centra je na letni ravni po Jagodičevih besedah predvidenih 85.000 evrov, sredstva pa prispeva ministrstvo za kulturo, ki tudi potrjuje program. Ta je, kot je pojasnil Jagodič, naravnan predvsem v luči, da bi Slovenija poslala častna gostja na mednarodnem Frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2020 ali 2021, kar pomeni, da je malo večji poudarek na literaturi. Program sicer zajema vse discipline umetnosti: uprizoritveno, glasbeno, likovno ter intermedijske umetnosti.

Berlin, SNG Drama Ljubljana

Povezani dogodki

@

Lubitsch igra v svojem filmu »naslovno« vlogo Soproga, Taščo pa kar lepo igralka Lanchen Voss. 1. 12. 2016