SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 7. 2019

Vladimir Jurc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Vladimir Jurc, letošnji prejemnik igralske nagrade Marija Vera za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Vladimirju Jurcu.

Vladimir Jurc / Foto: Arhiv Prešernovo gledališče Kranj

Vladimir Jurc se je po končanem študiju na AGRFT za devet sezon zapisal ustvarjanju v Slovenskem mladinskem gledališču, pozneje deloval kot svobodni umetnik, od sezone 1983/1984 pa je zaposlen v Slovenskem stalnem gledališču Trst, vendar redno sodeluje tudi z drugimi slovenskimi gledališči.

Med režiserji je največkrat sodeloval z Borisom Kobalom (devetkrat), Dušanom Mlakarjem (devetkrat), Dušanom Jovanovićem (šestkrat), Markom Sosičem (šestkrat) in Mariom Uršičem (šestkrat). Kot igralec se je največkrat srečal s Cankarjevimi dramami (Kralj na Betajnovi, Lepa Vida, Jakob Ruda, Hlapci, Romantične duše) in Molièrovimi komedijami (George Dandin, Zdravnik po sili – dvakrat, Namišljeni bolnik, Tartuffe, Amfitrion). V gledališču je 38-krat sodeloval s kostumografinjo Marijo Vidau, letošnjo prejemnico nagrade Polde Bibič za življenjsko delo, ki jo prav tako podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

V gledališču se je preizkusil tudi v vlogi pisca priredb, prevajalca, režiserja in scenografa. Za seboj ima številne filmske, televizijske in radijske vloge, ukvarja se tudi s sinhroniziranjem risank in pisanjem scenarijev. Bil je tudi profesor na AGRFT. Za svoje delo je prejel številne nagrade doma in na tujem, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Severjevo nagrado, Borštnikovo nagrado …

Še več o Vladimirju Jurcu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Vladimir Jurc

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 8. 2019
Nejc Gazvoda in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 12. 2020
Silvestrski večer v gledališču
SMG/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Slovensko mladinsko gledališče