SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 2. 7. 2019

Niko Goršič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec, režiser, performer in publicist Niko Goršič, ki ga poznamo tudi kot Nicka Upperja. Na 26. festivalu komornega gledališča Risto Šiškov in 8. festivalu Nova teatrska evropska akcija v makedonski Strumici je prejel glavno nagrado za režijo dveh predstav: Peto dejanje Ljubomirja Đurkovića (Narodni teater Strumica) in Ibsenove ženske Mirel Knez (Pocket studio teater Ljubljana). Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o ustvarjalcu Niku Goršiču.
:
:

Niko Goršič / Foto: Osebni arhiv

Niko Goršič je bil od leta 1970 do leta 2007 član Slovenskega mladinskega gledališča, sodeloval pa je tudi s številnimi drugimi gledališči pri nas in v tujini. V preteklosti je v gledališču deloval kot avtor, dramaturg, glasbeni soustvarjalec, oblikovalec svetlobe in zvoka, scenograf ter seveda igralec in režiser.

Kot igralec je največkrat sodeloval z režiserji Matjažem Pograjcem (osemkrat), Ivico Buljanom (šestkrat) in Eduardom Milerjem (trikrat). Kot režiser je pri nas največkrat delal v Mini teatru.

Leta 2007 je prejel odličje Marija Vera, igralsko priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo, v svoji dolgi in zelo plodni karieri pa je bil deležen tudi številnih nagrad na tujih festivalih.

Še več o Niku Goršiču pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Niko Goršič

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2019
Radijske igre na portalu SiGledal
LGMB/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Lutkovno gledališče Maribor
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Odilo. Zatemnitev. Oratorij.