STA, 23. 9. 2017

Novogoriško gledališče sezono odpira s premiero komedije Barufe

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo drevi prva premiera v novi gledališki sezoni, komedija Barufe Carla Goldonija v priredbi Predraga Lucića. Z mediteranskim temperamentom prežeto igro babilonske jezikovne pestrosti je režiral Vito Taufer, ambientalno premiero pa je doživela na koprskem poletnem festivalu.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Ena izmed Goldonijevih najlepših in najbolj popularnih komedij, ki se je že davno udomačila na naši strani Jadrana, je s prestavitvijo iz beneške lagune v Istro spodbudila koprodukcijsko uprizoritev, ki povezuje štiri primorska profesionalna gledališča iz treh držav. Uprizoritev zgodbe o barufah, v katerih odseva zdajšnji prepirljivi čas, lahko zaradi svoje večjezične razigranosti doseže nove ravni razumevanja, so sporočili iz SNG Nova Gorica.

Lucić je priredbo napisal v svojem, splitskem narečju, igralska druščina pa se sporazumeva v istrskem, tako slovenskem kakor hrvaškem narečju. Krstna uprizoritev je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica z Gledališčem Koper, Slovenskim stalnim gledališčem Trst in Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula.

Zgodba govori o živahnem ribiškem mestecu na obali avsto-ogrske Istre, kjer živi hrupna druščina ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor razen ulice. Podobno kot v Chioggi v času Goldonijeve mladosti, kjer je kot pomočnik sodnega kanclista spoznal njihove šege, govorico, živahnost in značilno zlobo ter po njihovi podobi spesnil Le baruffe chiozzotte (1762, v slovenskem prevodu Zdrahe / Primorske zdrahe / Zdrahe v Chioggi / Čozotske zdrahe, v hrvaškem pa Ribarske svađe).

"Sladkorna pena, malo tobaka in talent za 'dišpet' ... in že imamo tudi v adaptaciji Predraga Lucića usoden medsosedski prepir, ki podivja kot veter, dokler se na koncu ne upeha in izide v premirje. To pa ne traja dolgo," so v povabilu na premiero zapisali v SNG Nova Gorica.

Problematika ribiških zdrah oziroma baruf je seveda aktualna, je povedal Taufer, a jih ne želi interpretirati kot dnevnopolitično satiro, vsekakor pa bodo metafora današnjega multietničnega in multikulturnega sveta. "Prikazali bomo, kako oblast izkorišča malega človeka, na rob odrinjenega ribiča, s katerim manipulira kot s kmetom na svoji politični šahovnici. Vse tukajšnje ribarije in barufe služijo politikom, ki ta predal odprejo, ko jim pride prav," njegove besede povzema spletna stran gledališča.

V Barufah bodo zaigrali Gojmir Lešnjak - Gojc, Marjuta Slamič, Maša Grošelj oziroma Patrizia Jurinčič Finžgar, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra B. Blašković oz. Nataša Tič Ralijan, Elena Brumini, Nika Ivančić, Luka Cimprič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec, Izidor Čok in Damir Halilić Hal.

Avtorja songov sta Lucić in Iztok Mlakar, kostumografijo podpisuje Barbara Stupica, scenografijo Voranc Kumar.

Premiera Baruf bi morala biti sicer v četrtek, vendar so jo zaradi bolezni v ansamblu prestavili. Tako bodo združili nekatere predstave za abonente, kot je tudi današnja, za vabljene goste pa bo predstava predvidoma decembra.