Bunker, 14. 9. 2012

Vabilo na jesenski plesni dogodek PLES - ROB - SREDIŠČE

Gibanica in Mreža sodobnega plesa pripravljata jesenski plesni dogodek PLES – ROB – SREDIŠČE, ki bo potekal 18. in 19. septembra v Ljubljani ter 20. septembra v Mariboru.

Zelo okusen zalogaj / Foto Saša Huzjak

Mreža sodobnega plesa se je formalno vzpostavila leta 2010 in si za cilj postavila povezovanje organizacij, ki razvijajo in producirajo sodobno plesno umetnost, vzpostavitev boljših pogojev za delovanje sodobnoplesnih umetnikov in povečanje prepoznavnosti sodobnega plesa pri slovenskem in mednarodnem občinstvu. Mreža je svoje delovanje močno prepletla s Slovenskim plesnim festivalom Gibanica, ki vsako drugo leto predstavlja sodobnoplesne presežke domačemu in tujemu občinstvu, letos pa sta skupaj organizirali tudi Gibanico na turneji, kjer so delavnice, okrogle mize in predstave z lanskoletnega fesivala gostovale v štirih različnih krajih po Sloveniji.

Gibanica in Mreža sodobnega plesa skupaj pripravljata zaključni jesenski dogodek s predstavitvijo dveh sodobnoplesnih predstav, ki sta nastali izven Ljubljane (predstavi Zven telesne tišine in The Very Delicious Piece) ter plesne razstave o Stanislavu Hitiju ter Vuki Kumar Hiti v ljubljanski Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana 18. septembra ob 20.00, naslednji dan se ob 10.00 prične javni posvet Ples – rob - središče, kjer bomo predstavili delovanje in rezultate Mreže sodobnega plesa in raziskavo o občinstvih s priporočili za razvoj sodobnoplesnega sektorja v Sloveniji, zvečer pa bomo od 18.30 naprej nadaljevali s plesom za prebivalce mesta na Kongresnem trgu v Ljubljani z DJ Borko in VJ Rastom on the mouse. V Mariboru pa 20. septembra ob 10.00 pripravljamo posvet z naslovom Kulturne in kreativne industrije ter intersektorialno sodelovanje.

Plesni večer v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, (18. september)

od 18.00 dalje
Razstava: Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti
Kustos: Rok Vevar
Razstava o plesnem delovanju Stanislava Hitija in Vuke Kumar Hiti skuša delovanje plesnih učiteljev, plesalcev in koreografov umestiti v slovenski in mednarodni plesni kontekst. Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti sta z Baletno šolo Koper (ustanovljena na začetku 50. let), v katero je bil vključen tudi izobraževalni program sodobnega plesa, zaznamovala plesno delovanje na Primorskem in v Sloveniji. S svojimi predstavami sta gostovala po vsej takratni Jugoslaviji ter s svojim delovanjem vzgojila generacije plesnih ustvarjalcev.

ZVEN TELESNE TIŠINE
Zven telesne tišine je predstava plesalke Kaje in plesalca Ivana o plesu za ples, o iskanju plesa, o iskanju vznika plesnega. Plesna predstava o nerojenem plesu. Plesalca se s svojima plesnima telesoma neprestano vračata v predplesno, iščoč vznik plesnega; začenjata znova, zadržujeta, ponavljata, prekinjata in - preklinjata: kletev plesnega je beseda, je razgovor, je misel besede in je smisel razgovora, ki ukinja misel in smisel plesnega. Plesalca plešoče čakata na ples. Popolni trenutek se nikoli ne zgodi.

Koncept, ideja: Kaja Lorenci
Avtorja predstave in izvajalca: Kaja Lorenci in Ivan Mijačević

Zvočna podoba: Kaja Lorenci in Ivan Mijačević
Kostumografija: Tomaž Tomljanović
Oblikovanje svetlobe: Jernej Lorenci
Produkcija: Federacija

Koprodukcija: Plesni teater Ljubljana

Projekt je podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS

Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj: THE VERY DELICIOUS PIECE
The Very Delicious Piece je iskanje dolgo izgubljene esence, intenzivnosti in vztrajnosti. Je vmesno srečanje med zabavo, osebno izkušnjo zaljubljenosti in opazovanjem procesa, v katerem se plesalčeva živahna transformacija vzpenja nepremičnemu občinstvu naproti. “Vsaka pesem ima spomin; vsaka pesem lahko tvojemu srcu pokloni utrip, ali pa ga zlomi, lahko ti zapre srce in odpre oči.”Andy Warhol

Koncept in izvedba: Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj
Oblikovanje luči & izbor glasbe: Cristina Planas Leităo, Jasmina Križaj
Dramaturško svetovanje: Robert Steijn, Igor Dobričić
Produkcija: CJ
S podporo: DeVIRCapa, Plesna Izba Maribor, MODUL DANCE, Maribor 2012

Cena vstopnice za večer je: 10 €, 7 € (dijaki, študentje, upokojenci)
Rezervacije in informacije: info@bunker.si , www.bunker.si

***
Javni posvet “Ples - rob - središče”, 19. september od 10.00 do 13:00
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

V zadnjih petih letih se je na področju sodobnega plesa v Sloveniji zvrstila vrsta strateških kulturno političnih iniciativ, s katerimi je nevladni sektor s sodobnoplesnega področja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo skušal sistemsko optimizirati in profesionalizirati pogoje dela na tem področju v smeri institucionalizacije sodobnega plesa ali v smeri opolnomočenja NVO za izvajanje tistih javnih služb, ki jih javni sektor ne izvaja.

Ena od teh iniciativ je bila Mreža sodobnega plesa 2011-2012 in Gibanica na turneji 2012. Na posvetu bomo na kratko predstavili začrtane plane in dosežene rezultate projektov, predstavili povzetek raziskave  “Predlogi mreženja v okviru postprodukcije in pogledi na občinstvo na področju sodobnega plesa v Sloveniji”, podali konkretne predloge za opolnomočenje NVO sektorja v umetnosti in kulturi ter predloge za novo finančno perspektivo za NVO v umetnosti in kulturi 2013-2015.

S posvetom pa bi radi predvsem odprli prostor za različne poglede na prihodnost slovenskega sodobnega plesa, se soočili z realnostjo, ki nastaja po ukinitvi CSPU, soočili predloge o novi finančni perspektivi za umetnost in kulturo, o opolnomočenju NVO za izvajanje tistih javnih služb, ki se ne izvajajo v javnem sektorju, o omogočanju profesionalnih pogojev dela v umetnosti in kulturi in o dvigu zaposljivosti v NVO.

Na posvetu bodo prisotni slovenski koreografi, plesalci, teoretiki in producenti sodobnega plesa, predstavniki NVO organizacij iz umetnosti in kulture, predstavniki Ministrstva za pravosodje in javno upavo RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS, predstavniki oddelka za kulturo MOL in, upamo, tudi predstavniki medijev.

***
Ples za prebivalce mesta na Kongresnem trgu v Ljubljani, 19. september od 18.30 naprej

18:30 plesno ogrevanje z Goranom Bogdanovskim
19:30 plesna zabava z DJ Borko in VJ Rasto on the mouse

To bo plesna zabava, ki bo prijeten uvod v umetniško, plesno jesen. Namenjamo jo vsem prebivalcem Ljubljane, ki se želijo prepustiti plesnim užitkom ob odlični glasbi DJ Borke in stimulativnem ter hkrati informativnem videu. Ker si skozi delovanje festivala Gibanica in Mreže sodobnega plesa želimo sodobni ples približati različnim občinstvom, bomo v okviru plesne zabave predstavili tudi nekaj osnov sodobnega plesa skozi plesno ogrevanje, ki ga bo vodil koreograf in plesalec Goran Bogranovski, video mojster VJ Rasta on the mouse pa bo v svoji video projekciji uporabljal utrinke iz prelomnih slovenskih sodobno plesnih predstav. V njih boste lahko razpoznali različne sodobno plesne koreografe in sloge plesanja, ki so jih razvili in po katerih so prepoznavni.

Odplešite z nami v večer!
Vstop prost.

***
Posvet v Mariboru: “Kulturne in kreativne industrije ter intersektorialno sodelovanje”, 20. september od 10.00 do 12.00
Živo dvorišče na Ulici kneza Koclja 6, Maribor

Definiranje kulturnih in kreativnih industrij (KKI) ni preprosta naloga. Termin je bil v slovenščino prenesen iz drugih jezikov in okolij, v katerih je opredeljen na različne načine. Poleg tega nekatera okolja uporabljajo za vse le izraz kulturne industrije, drugje pa k temu dodajajo še širši pomen kreativne industrije. O kulturnih in kreativnih industrijah se veliko govori, a malo ve. Pa čeprav so bile, ne samo v Evropi, ampak tudi v Sloveniji, narejene raziskave in študije na omenjeno temo, kulturne in kreativne industrije v okviru strateških dokumentov Republike Slovenije niti v okviru zakonodaje, niso definirane.

Po podatkih iz leta 2009 je bilo v Sloveniji na področju KKI evidentiranih 376 pravnih oseb zasebnega prava, ki niso gospodarske družbe, 270 pravnih oseb javnega prava in 614 društev. Od navedenih pravnih oseb zasebnega prava se jih je največ ukvarjalo z umetniškim ustvarjanjem in založništvom.

Ob tem se zastavljajo vprašanja:

  • Kdo je za to pristojen?
  • S kakšnimi instrumenti spodbuditi razvoj omenjenega področja?
  • Ali imamo za to ustrezne zakonske podlage?
  • Kakšno je sodelovanje in spodbujanje povezovanja akterjev KKI med seboj in z akterji na drugih področjih, predvsem povezovanja kulture z gospodarstvom, izobraževanjem, znanostjo in tehnologijo?
  • Ali je razdelan sistem izobraževanja akterjev v KKI in porabnikov ponudbe KKI?
  • Kako je razdelana promocija KKI kot agensov kreativnosti in inovativnosti?

V ta namen smo se odločili organizirati posvet, kjer se nam bodo pridružili:

  • Mag.  Amna Potočnik, vodja sektorja Mednarodnega sodelovanja, Mariborska razvojna agencija
  • Peter Tomaž Dobrila
  • Marko Podjavoršek in drugi


Tridnevni jesenski dogodek PLES – ROB – SREDIŠČE organizirajo Društvo za sodobni ples Slovenije, Fičo Balet ter mariborska partnerja Plesna izba Maribor in Živa dvorišča Maribora.

Zelo bomo veseli vaše udeležbe na dogodku, posebej vas vabimo na oba posveta, kjer bomo veseli tudi vaših pogledov na razvoj in delovanje sodobnoplesnega sektorja pri nas!

Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 20. 9. 2012
Poročilo z javnega posveta Ples–rob–središče
Aksioma, Zavod Bunker, Zavod Zank, 18. 4. 2010
Neven Korda: Odmevi