STA, 6. 3. 2017

V Zagrebu odprtje razstave Turšiča, Živadinova in Dunje Zupančič

V zagrebškem Kulturno-informativnem centru so v soboto, 4. marca 2017, odprli razstavo slovenskih umetnikov Dunje Zupančič, Mihe Turšiča in Dragana Živadinova, s katero se bodo poklonili polstoletnemu mitu kulturalizacije vesolja. Razstavo je uvedel t.i. informans, s katerim so predstavili umetniški satelit, ki je del projekta Noordung 1995::2045.

Dragan Živadinov / Foto: Arhiv Festivala Borštnikovo srečanje

Projekt Noordung se je začel leta 1995 s premiero predstave Noordung 1995::2045. Gre za polstoletni projekt, katerega vrhunec bo izstrelitev 14 satelitov, ki bodo predstavljali igralce v prvotni predstavi iz leta 1995. Predstava temelji na besedilu Ljubezen in država hrvaškega dramatika Vladimirja Stojsavljevića.

Dunja Zupančič, Turšič in Živadinov imajo namen predstavo odigrati vsakih deset let. Nazadnje je bila predstava izvedena leta 2015 v Ksevtu, sledijo pa še ponovitve v letih 2025, 2035 in zadnja leta 2045. Takrat napovedujejo izstrelitev satelitov v ekvatorialno orbito Zemlje.

Igralce, ki bodo med tem umrli, bodo zamenjali s tehnološkimi nadomestki - sateliti, ki jih bodo izstrelili v vesolje v načrtovanem letu.

Kot so zapisali organizatorji zagrebške razstave, bo umetniški trojček razstavil prvi metodološki prototip umetniškega satelita. Obiskovalci so ob odprtju lahko videli primer postgravitacijske koreografije, Živadinov pa je pojasnil temeljne postulate kulturalizacije vesolja.

Razstava, ki je bila lani na ogled v Ljubljani, bo v Zagrebu odprta do 20. marca.