STA, 23. 9. 2022

V Kopru se začenja festival sodobne umetnosti IZIS

V Kopru se danes začenja festival sodobne in intermedijske umetnosti IZIS, ki ga desetič prireja Kulturno - izobraževalno društvo Pina. Do 16. oktobra bodo v nekdanjem skladišču soli Libertas predstavili devet intermedijskih instalacij, v kletnih prostorih Bastiona pod Belvederjem pa tri zvočne instalacije in več performansov.

Foto: Pixabay

Festival se bo začel danes ob 20. uri z nagovoroma državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Marka Rusjana in koprskega župana Aleša Bržana v Libertasu.

Letošnja izvedba nosi naslov Cevi/Pipes. Po besedah producenta festivala in predsednika Pine Boruta Jermana rdeča nit festivala "obravnava dejstvo, da naše udobje temelji na ceveh, ki dovajajo in odvajajo vse, kar je za nas potrebno vendar mora ostati nevidno".

Kot so zapisali organizatorji, bodo na festivalu prikazali izvirne, mednarodno priznane avdiovizualne in novomedijske umetnosti. Med avtorji instalacij v razstavišču Libertas so v sporočilu za javnost posebej omenili Majo Smrekar, Jonasa Joergensena, Hyle Therese Schubert, Marca Barottija, kolektiv Brida, Saro Bezovšek in Niko Erjavec. V prostorih Bastiona bodo nastopili Tilen Lebar, Simon Whetham, Octext, Oscar Recarte in Rosa Maria Vall, Andrej Kobal ter Marina Martensson.

Festival IZIS je nastal leta 2013 na pobudo umetnikov, kulturnih producentov in pesnikov iz Istre. Deluje pod okriljem festivalske platforme projekta RUK - mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije.

IZIS