STA, 5. 10. 2017

V Stari mestni elektrarni premiera predstave Človek, ki je okušal oblike Matjaža Fariča

V Stari mestni elektrarni bo drevi ob 21. uri premiera še zadnje predstave v trilogiji Sinestezija koreografa, režiserja in plesalca Matjaža Fariča, ki nosi naslov Človek, ki je okušal oblike. Nastala je po motivih iz knjige ameriškega avtorja Richarda E. Cytowica, v kateri je predstavljen fenomen sinestezije v različnih kontekstih.
:
:
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

Ameriški nevrolog Cytowic je v knjigi The Man Who Tasted Shapes osvetlil pojav sinestezije v različnih kontekstih in s tem ponudil provokativne iztočnice za razmislek o človečnosti nasploh. Njegovo raziskovanje sinestezije je odprlo številna vprašanja, povezana s prevelikim zaupanjem v tehnologijo, razmerju med znanostjo in religijo ter etičnimi vprašanji o odnosu zdravnikov do drugih ljudi.

Sinestezija je sposobnost doživljanja več občutkov hkrati, čeprav je vzdražen le en čutni organ. Ni bolezensko stanje in pojav je nenormalen le v tem, da je statistično redek.

Zgodba govori o Richardovem prijatelju in sinestetu Michaelu, ki privoli v preiskave in poskuse. Takrat se odpre pandorina skrinjica etičnih zagat in zagat družbenih razmerij, civilizacijskih vprašanj in zablod o vsevednosti bogov v belem. Vse to zaradi raziskovanja pojava, o katerem uradna medicina dolgo ni želela niti slišati.

V glavnih vlogah bodo nastopili Klemen Janežič, Iztok Drabik Jug in Tomaž Gubenšek. Kostumografijo podpisuje Sanja Grcić, dramaturginja je Staša Bračič.

Uprizoritev je nastala v okviru praznovanja 30-letnice Faričevega umetniškega delovanja. Trilogija Sinestezija združuje še predstavi Rdeča - sled, in Sinestezija. V prvi je Farič znova stopil na oder kot plesalec.

Ponovitev predstave bo v petek ob 21. uri, sledil bo pogovor z režiserjem.