STA, 22. 9. 2020

V Španiji odkrili redko izdajo Shakespearove zadnje drame

V škotski katoliški šoli v Španiji so odkrili redko izdajo zadnje tragikomedije Plemenita sorodnika Williama Shakespeara, ki datira v leto 1634. Dramo, ki jo je Shakespeare napisal z Johnom Fletcherjem, je sicer odkril akademik John Stone med raziskovanjem življenja in dela škotskega ekonomista Adama Smitha.

Foto: Pixabay

V 17. stoletju je bilo semenišče v Madridu pomemben vir angleške literature za španske intelektualce. Dramo Plemenita sorodnika je raziskovalec odkril v knjigi, oblečeni v usnje, v kateri je bilo zbranih več angleških dram, natisnjenih med letoma 1630 in 1635. Drama, ki datira v leto 1634, bi lahko bila najstarejše tiskano Shakespearovo delo v Španiji.

John Stone z Univerze v Barceloni je dejal, da je knjigo našel v zbirki starih del knjižnice škotske katoliške šole, ki se po novem nahaja v Salamanci. Po njegovih besedah obstaja velika verjetnost, da je drame okoli leta 1635 kupil angleški ali škotski popotnik, z namenom, da zbrana dela angleških avtorjev vzame s seboj v Madrid. Možno je celo, da je to napravil po naročilu šole.

V Royal Shakespeare Company so vsebino drame Plemenita sorodnika povzeli takole: "Prijateljstvo preide v tekmovalnost v tej študiji zastrupljenosti in zagonetnosti ljubezni". Drama, v kateri se prijatelja zaljubita v isto žensko, kar ju vodi v pogubo, sicer temelji na viteški zgodbi Geoffreyja Chaucerja.

Besedilo Plemenita sorodnika sta veliki dramatik in Fletcher najverjetneje napisala v letih 1613-1614. Fletcher je bil namreč eden od avtorjev, ki je deloval znotraj Shakespearove gledališke skupine King's Men. Tragikomedija velja za bardovo zadnje delo. Umrl je namreč leta 1616

William Shakespeare, Plemenita sorodnika