V Španiji odkrili redko izdajo Shakespearove zadnje drame

Avtor: STA

V škotski katoliški šoli v Španiji so odkrili redko izdajo zadnje tragikomedije Plemenita sorodnika Williama Shakespeara, ki datira v leto 1634. Dramo, ki jo je Shakespeare napisal z Johnom Fletcherjem, je sicer odkril akademik John Stone med raziskovanjem življenja in dela škotskega ekonomista Adama Smitha.


Foto: Pixabay

V 17. stoletju je bilo semenišče v Madridu pomemben vir angleške literature za španske intelektualce. Dramo Plemenita sorodnika je raziskovalec odkril v knjigi, oblečeni v usnje, v kateri je bilo zbranih več angleških dram, natisnjenih med letoma 1630 in 1635. Drama, ki datira v leto 1634, bi lahko bila najstarejše tiskano Shakespearovo delo v Španiji.

John Stone z Univerze v Barceloni je dejal, da je knjigo našel v zbirki starih del knjižnice škotske katoliške šole, ki se po novem nahaja v Salamanci. Po njegovih besedah obstaja velika verjetnost, da je drame okoli leta 1635 kupil angleški ali škotski popotnik, z namenom, da zbrana dela angleških avtorjev vzame s seboj v Madrid. Možno je celo, da je to napravil po naročilu šole.

V Royal Shakespeare Company so vsebino drame Plemenita sorodnika povzeli takole: "Prijateljstvo preide v tekmovalnost v tej študiji zastrupljenosti in zagonetnosti ljubezni". Drama, v kateri se prijatelja zaljubita v isto žensko, kar ju vodi v pogubo, sicer temelji na viteški zgodbi Geoffreyja Chaucerja.

Besedilo Plemenita sorodnika sta veliki dramatik in Fletcher najverjetneje napisala v letih 1613-1614. Fletcher je bil namreč eden od avtorjev, ki je deloval znotraj Shakespearove gledališke skupine King's Men. Tragikomedija velja za bardovo zadnje delo. Umrl je namreč leta 1616


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spaniji-odkrili-redko-izdajo-shakespearove-zadnje-drame