STA, 10. 12. 2020

Umetnici pripravili Preživetveni paket za čakanje v vrsti

Decembra so v produkciji zavoda Emanat načrtovali premierno uprizoritev projekta Fent cua / Medtem ko smo čakali avtoric Urše Sekirnik in Joane Serra. Zaradi prepovedi javnih dogodkov sta namesto premierne uprizoritve umetnici na podlagi svojega raziskovanja pripravili Preživetveni paket za čakanje v vrsti.
:
:

Foto: Arhiv Emanat

Participatorna predstava Fent cua / Medtem ko smo čakali navdih črpa iz različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavlja izkušnjo občinstva.

"Čakanje v vrsti se zdi precej nepomembno - vsi v določenem trenutku, celo večkrat na dan, čakamo. Običajno na nekaj banalnega, ko čakamo pri blagajni, v prometnem zamašku, na pošti, in se redko ustavimo in relativiziramo to čakanje, ki za mnogo ljudi ni prav nič banalno, saj čakamo lahko tudi na pomembno operacijo, vizum ali prečkanje meje. Več kot očitno je torej, da to vsakodnevno dejanje odpira številne pomembne teme, kot so družbeni status, ksenofobija, birokracija, spol, izvor in različne vrste diskriminacije, ki jih želi projekt nasloviti," o projektu Fent cua / Medtem ko smo čakali piše na spletni strani zavod Emanat.

"V naših (pre)zaposlenih življenjih je čakanje v vrsti ovira. Ni v skladu z ritmom naše družbe, v kateri želimo vedno biti postreženi prvi, čim hitreje priti do cilja, vse doseči kar najhitreje. Čakanje ustvarja tesnobo in poruši naš individualistični pristop do življenja. Prisili nas, da se ustavimo. Vendar bi lahko namesto da ta prisilni premor doživljamo kot nevšečnost, gledali nanj drugače? Bi ga lahko smatrali ne kot izgubljen čas, zapravljen v pričakovanju nečesa, kar želimo doseči, dobiti, kupiti, ampak kot pridobljen čas, čas, ki nam je podarjen?" še piše.

Preživetveni paket za čakanje v vrsti, ki sta ga pripravili avtorici projekta, vsebuje knjižico, avdio materiale in presenečenje, s katerimi si lahko ljudje krajšajo "neskončno mučno čakanje". Da bo resnično služil svojemu namenu, avtorici predlagata, da ga ljudje vzamejo s sabo naslednjič, ko pričakujejo, da bodo čakali denimo na banki, pošti ali pri zobozdravniku.

Paket v vrednosti pet evrov lahko zainteresirani naročijo na spletni strani zavoda Emanat in ga osebno prevzamejo 14. decembra v Stari elektrarni - Elektro Ljubljana ali pa ga naročijo kot darilo in ga pri zavodu pošljejo po pošti. "Podarite ga sebi ali vsem, za katere veste, da jim je čakanje v vrsti še posebej nadležno," še piše na spletni strani zavoda.

Emanat