Mini teater, 20. 6. 2014

V soboto otvoritev 16. festivala Mini poletje

Vabljeni, da se v soboto, 21. junija, ob 11. uri pridružite otvoritvi Mini poletja s predstavo Žabji kralj v letos obnovljeni režiji Roberta Waltla in z igro Tadeja Piška. Otvoritev bo tudi letos potekala na Dan Križevniškega soseda, ko bodo združeni Križevniški ustvarjalci in stanovalci poskrbeli za nov nepozaben dan in druženje.
:
:
Mestni muzej Ljubljana - MGML
Koala voice / Foto: Jani Ugrin
Tomaž Pezdirc / DJ program Radia Terminal
Foto: Simona Jerala
Večerni sprehod z rimskimi duhovi, MGML
tipoRenesansa
tipoRenesansa
tipoRenesansa
Foto: Simona Jerala
Mestni muzej Ljubljana - MGML

Mini teater pripravlja že 16. Mednarodni festival za otroke, Mini poletje, ki bo v dvoranah na obeh lokacijah (na Križevniški 1 in na Ljubljanskem gradu) vse do 5. septembra skrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic. Prvi del Mini poletja bo v znamenju predstav Mini teatra - letos obnovljene predstave Žabji kralj, nove predstave priznanega režiserja Mareka Bečke, Pogumna Molly, ter njegovih Obutega mačka in mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčica, nadaljevanja uspešnice Svetlane Makarovič,  Sapramiške 2 - Sapramišje sreče, in nepozabne Ježkove Zvezdice Zaspanke. V Ljubljano pa prihajajo še gledališča iz Španije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

Festival 5. septembra zaključuje nova režija Roberta Waltla, Na Noetovi barki ob osmih z igralci Miho Rodmanom, Sašo Pavlin Stošić, Aljošo Ternovškom, Joseom in Matjažem Višnarjem. Humorna, a obenem provokativna priredba dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba, ki je zanj leta 2012 prejel tudi nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, bo zaživela v režiji Roberta Waltla, dramaturgiji Marinke Poštrak, scenografiji Bena Caina in Tine Gverović, kostumografiji Ane Savić Gecan, glasbi Josea, koreografije Selme Banić, oblikovanju luči son:DA in lekturi Maje Cerar, asistent scenografa je Anže Kreč.

Novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Toda ker smeta, tako kot tudi ostale živali, na barko samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja – tretjega pingvina. Sledi divja pustolovščina. V duhovitem besedilu o prijateljstvu, iskanju Boga in solidarnosti se avtor spretno izogne vsakršnemu moraliziranju, zato je pred nami v izredno izbrušenem stilu napisana zgodba, polna iskrivih dialogov, ki nagovarja tako otroke kot tudi odrasle. Duhovite replike si kar sledijo, filozofska vprašanja pa so spretno položena v kljune treh simpatičnih pingvinov, s katerimi se otroci zlahka identificirajo. Premiera v Mini teatru nas čaka 5. septembra 2014 v okviru že 16. Mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, Mini poletja. Premiera v PG Kranj pa sledi že dober teden kasneje, 13. septembra 2014.

Dan Križevniškega soseda

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Križevniki, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - Križevniško. In edino prav je, da ima ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan - Dan Križevniškega soseda.

Dogajanje na Križevniški bo v soboto že od 10. ure naprej bogatil tudi dopoldanski in opoldnaski program: Čakajo nas delavnice pri tiskarju, kjer si boste lahko z lesenimi črkami natisnili svoj plakat in z mojstrom tiskarjem izvedeli, kako se je tiskalo nekoč, ustvarjalne delavnice Sezama, sladoled iz Shambale in Ljubljanskih mlekarn, delavnice Rega Kvak, svoja vrata bo z Emona: Mesto v imperiju s posebnim družinskim vodnikom Emonske zanke in uganke odprl tudi Mestni muzej.
 
Po odmoru za kosilo in počitku pa ste vabljeni, da se nam na Križevniški ulici ponovno pridružite še zvečer, ko bo Križevniška zaživela še malo drugače, na večernem Križevniškem druženju.

Ob 19. uri bo v dvorani Mini teatra na sporedu še zadnje Zapiranje ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem v tej sezoni, nato pa od 21. ure dalje nadaljujemo z druženjem na Križevniški, ko bomo s koncertom skupine Koala voice in DJ programom Radia Terminal poskrbeli za glasbeni program, s Shambalo za tajski curry, aperol spritz in port tonic, Mestni muzej bo sodeloval z razstavo Pocestnica: Ready-made galerija na prostem in večernim sprehodom v družbi rimskih duhov po sledeh Emone, Uredništvo pričesk Robert bo svetovalo, s kakšno frizuro v poletje, sodobni slovenski modni oblikovalci se bodo predstavili skozi aktualno modno-prodajno razstavo v Galeriji Squat, v ozadju pripravljamo projekcijo Macbetha po Shakespearu z Markom Mandićem, Mileno Zupančič, Polono Vetrih, Juretom Henigmanom, Domnom Valičem, Joseom, Anžetom Zevnikom, Jurijem Drevenškom in Stipetom Kostanićem v režiji Ivice Buljana … in še veliko več.

Program Dneva križevniškega soseda je nastal v sodelovanju Mini teatra, glasbenega koordinatorja Izaka Koširja, restavracije Shambala, studia za visoki tisk tipoRenesansa, Uredništva pričesk Robert, Mestnega muzeja Ljubljana, galerije Squat, Združenja mladih, staršev in otrok SEZAM, puba Pod Skalco, trgovine Rega Kvak, Gledališča Glej, Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana, Plesnega teatra Ljubljana in centra kulture Španski borci ter ob podpori Turizma Ljubljana.

Povezave
:

Mini teater, Mini poletje