Dan Križevniškega soseda

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Križevniki, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - Križevniško. In edino prav je, da ima ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan: Dan Križevniškega soseda, ko se Križevniki (z)družimo in skupaj pripravimo nepozabno druženje za vse.
Mestni muzej Ljubljana - MGML
Koala voice / Foto: Jani Ugrin
Tomaž Pezdirc / DJ program Radia Terminal
Foto: Simona Jerala
Večerni sprehod z rimskimi duhovi, MGML
tipoRenesansa
tipoRenesansa
tipoRenesansa
Foto: Simona Jerala
Mestni muzej Ljubljana - MGML


Dopoldanski in opoldanski program za otroke


Obisk pri tiskarju tipoRenesansa na koncu ulice:

  • Natisni si plakat z lesenimi črkami

Stara tiskarna je polna črk. Še največ je svinčenih. Mi pa si bomo izbrali velike lesene črke in na stari tiskarski stiskalnici z njimi natisnili plakat.

  • Kako so tiskali po starem

Ste vedeli, da je bilo nekdaj potrebnih več kot 10 poklicev, da je lahko nastala knjiga? Mojster vam bo predstavil delo ročnega stavca, povedal nekaj o stari opremi, na koncu pa pognal star tiskarski stroj.

Igralnica z Lego kockami:
Trgovina Rega Kvak bo organizirala Lego igralnico, kjer se bodo lahko vasi najmlajši poigrali z lego kockami in sestavili zanimive kreacije. Na stojnici trgovine pa boste lahko preizkusili tudi svojo srečo na Srečkolovu, kjer je prav vsaka srečka dobitna, nagrade pa bodo seveda zelo mamljive. Trgovino Rega Kvak najdete nedaleč stran na Slovenski cesti 17, kjer ponujajo pestro izbiro lesenih didaktičnih igrač in celoten Lego program.

Emona: Mesto v imperiju
V Mestnem muzeju Ljubljana, ki je v soboto, 21. junija,  odprt od 10.00 do 24.00 in se nahaja za ovinkom Križevniške, so družine z otroki (6-11 let) vabljene na ogled razstave Emona: mesto v imperiju s posebnim družinskim vodnikom Emonske zanke in uganke.

Shambalin domači sladoled
Restavracija Shambala bo otrokom dopoldne ponujala domači sladoled z okusom manga in bele čokolade s tofujem in grškim jogurtom.

Sladkanje
Za  sladkanja bodo poskrbele tudi Ljubljanske mlekarne. Poletje je že tukaj in sladoledne lučke bodo še kako dobrodošle.
in kava
V pubu Pod Skalco bomo lahko kavo ves dan pili po le polovičnih cenah.

Klepet s Kosovelom
Naš sosed na Križevniški 8 je bil tudi Srečko Kosovel, ki letos praznuje 110. rojstni dan. Tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil. Zato je ena najlepših ulic slovenske prestolnice letos posvečena prav njemu, skozi Kosovelove besede pa so letos spregovorile tudi križevniške samokolnice in klopi, namenjene druženju in prijetnemu klepetu ali le počitku in odmiku od mestnega vrveža. Popisane s citati Kosovelovih pesmi nam s pripetim zbirom poezije in poezije v prozi Kosovela približajo še dodatno, z dvojezično knjižico, pripeto ob strani, pa nas skozi zgodovino ulice popeljejo tudi v slovenskem in angleškem jeziku.

Vožnja s Kavalirjem
Križevniki smo vedno kavalirji. Tudi, ko svoje goste popeljemo okoli. Okolju prijazno vozilo Kavalir bo vse, ki si bodo kulturno četrt Križevniško želeli ogledati na kolesih, popeljal tudi na prijetno vožnjo.

Mala plastika sodobnih slovenskih kiparjev
V Galeriji Zavoda za kiparstvo na Križevniški 2 si bomo lahko vse od 10. do 20. ure ogledali tudi malo plastiko sodobnih slovenskih kiparjev.

****
 
Večerni program za odrasle
Ob 19. uri v Mini teatru: predstava Zapiranje ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem

Koncert skupine Koala voice
Na odru Križevniške ulice bo ob 21. uri nastopila najperspektivnejša mlada slovenska indie rock skupina Koala Voice, ki trenutno snema svoj prvenec in navdušuje na malih in velikih odrih po Sloveniji. Domiselni kitarski rifi, adiktivni ritmi in poetični teksti so jih prignali tudi v finale Špil lige. Zasedbo, ki meša žanre rock, sodobni pop in disco, sestavljajo trije fantje (Domen Don Holc, kitara ter brata Tilen in Miha Prašnikar, prvi bas, drugi bobni) in karizmatična pevka Manca Trampuš, na odru pa je vedno prisotna tudi koala.

DJ program Radia Terminal
Koncertu sledi še zanimiv DJ program. Radio Terminal je prvi slovenski spletni radio, katerega program je osredotočen izključno na urbano glasbo. Glasbeni urednik Tomaž Pezdirc je že dolgoletni mešalec izbranih ritmov, nikoli pa, kljub številnim izkušnjam, še ni rolal na ulici. Sploh pa ne na Križevniški ulici.

Pridite in napnite ušesa, ko bomo za vas - ob pričetku poletnih počitnic - združili najbolj sveže od najbolj svežega, najbolj vroče od najbolj vročega in obljubljamo, da ne boste doživeli hladnega tuša - tega boste morali potem kasneje izkoristiti kar doma.

Shambalini curry, aperol spritz in port tonic
Restavracija Shambala bo z nami tudi zvečer, ko za odrasle pripravlja tajski curry ter osvežitev z aperol spritzem in port tonicom.

Mali oder uredništva pričesk Robert
Kaj z dolgimi lasmi? In predvsem, kaj z njimi kadar se mudi? Včasih so imeli spletične, zdaj imamo Uredništvo. Če ste ostali v vakuumu "konjski vs prašičji repek", ste dobrodošli, da skupaj obnovimo nekaj hitrih možnosti: kam obrniti, kako zapeti in kako fiksirati dolge lase. Brezplačno in vrhunsko. Samo na Križevniški.

Squat
Sodobni slovenski modni oblikovalci se bodo predstavili skozi aktualno modno-prodajno razstavo.

Mestni muzej na Gosposki za ovinkom
Pocestnica: ready-made galerija na prostem
Novo odkritega Picassa, Maleviča in Zankiča lahko z močjo domišljije, burne debate in lastnega ustvarjanja, ki vsakdanje elemente mesta spreminja v vrhunska umetniška dela, občudujete na razstavi Pocestnica: ready-made galerija na prostem. Vodstva izpred Mestnega muzeja ob 18.00 in 20.00.

Večerni sprehod v družbi rimskih duhov
Ob 20.00 se izpred Mestnega muzeja v družbi rimskih duhov lahko odpravite na večerni sprehod po sledeh Emone, 2000-letne predhodnice naše prestolnice. Pohod bo v soju bakel potekal po središču Ljubljane in se po 90 minutah konča v veleblagovnici Nama.