STA, 1. 12. 2022

V SNG Nova Gorica premiera predstave Nenadoma, reka

Besedilo Nenadoma, reka je nastalo za uprizoritev, ki se bo ukvarjala s sodobno interpretacijo idej iz znamenitega Orwellovega romana 1984. Avtor besedila je priznani srbski dramatik mlajše generacije Dimitrije Kokanov, njegovo delo bo v Sloveniji uprizorjen prvič. Premiera bo na malem odru SNG Nova Gorica v soboto ob 20. uri.
:
:

Predstava se izprašuje o totalitarizmih našega časa - od državnih totalitarizmov, ki se oklepajo klasičnih prijemov propagande in zastraševanja prebivalstva, do sodobnejših, ki nam trenutno vladajo, je na današnji novinarski konferenci v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica povedala dramaturginja predstave Tereza Gregorič.

Predstava je razdeljena na tri dele. V prvem delu govori o totalitarizmih pretekle in polpretekle zgodovine oziroma so še vedno prisotni v določenih delih sveta. Drugi del govori o sodobnih totalitarizmih, oziroma totalitarizmih neoliberalnega časa, v tretjem delu pa o distopijski prihodnosti.

"Skozi problem zgodovinskega revizionizma, hiperprodukcije samoanalize in samoreprezentacije v javnem prostoru preučujem fenomene kolonialne preteklosti, izkušnje življenja pod totalitarnimi režimi in kapitalističnega izkoriščanja ljudi. Ideja besedila je projicirati možno sliko prihodnosti človeštva z obdelavo našega odnosa do lastne preteklosti in dejanj v sedanjosti," je o svojem delu zapisal dramatik in dramaturg Dimitrije Kokanov, ki bo v Sloveniji tokrat prvič predstavljen, v ljubljanski Drami pa bo sledila uprizoritev njegovega teksta Gibanje, za katerega je leta 2020 prejel Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo v Srbiji.

"Tekst je oster in želi predstaviti svet tako kot je," je povedal igralec Jure Kapušar.

Predstavo je režiral večkrat nagrajeni srbski režiser Kokan Mladenović, ki je v Sloveniji doslej ustvaril tri predstave, vse v Gledališču Koper. V tokratni uprizoritvi, koprodukciji SNG Nova Gorica in Mestnega gledališča Ptuj, se osredotoča na refleksijo totalitarizmov našega časa.

V predstavi Nenadoma, reka igrajo Tamara Avguštin, Anuša Kodelja, Jure Kopušar, Žiga Saksida, Urška Taufer in Žiga Udir. Prevajalca sta Nebojša Pop-Tasić in Anja Pišot, dramaturg Dimitrije Kokanov, za scenografijo je poskrbel Branko Hojnik, za kostumografinjo Aleksandra Pecić Mladenović, avtor glasbe in korepetitor je Arpad Szerda.

Kokan Mladenović, Nenadoma reka, Dimitrije Kokanov, SNG Nova Gorica