V SNG Nova Gorica premiera predstave Nenadoma, reka

Avtor: STA

Besedilo Nenadoma, reka je nastalo za uprizoritev, ki se bo ukvarjala s sodobno interpretacijo idej iz znamenitega Orwellovega romana 1984. Avtor besedila je priznani srbski dramatik mlajše generacije Dimitrije Kokanov, njegovo delo bo v Sloveniji uprizorjen prvič. Premiera bo na malem odru SNG Nova Gorica v soboto ob 20. uri.


Predstava se izprašuje o totalitarizmih našega časa - od državnih totalitarizmov, ki se oklepajo klasičnih prijemov propagande in zastraševanja prebivalstva, do sodobnejših, ki nam trenutno vladajo, je na današnji novinarski konferenci v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica povedala dramaturginja predstave Tereza Gregorič.

Predstava je razdeljena na tri dele. V prvem delu govori o totalitarizmih pretekle in polpretekle zgodovine oziroma so še vedno prisotni v določenih delih sveta. Drugi del govori o sodobnih totalitarizmih, oziroma totalitarizmih neoliberalnega časa, v tretjem delu pa o distopijski prihodnosti.

"Skozi problem zgodovinskega revizionizma, hiperprodukcije samoanalize in samoreprezentacije v javnem prostoru preučujem fenomene kolonialne preteklosti, izkušnje življenja pod totalitarnimi režimi in kapitalističnega izkoriščanja ljudi. Ideja besedila je projicirati možno sliko prihodnosti človeštva z obdelavo našega odnosa do lastne preteklosti in dejanj v sedanjosti," je o svojem delu zapisal dramatik in dramaturg Dimitrije Kokanov, ki bo v Sloveniji tokrat prvič predstavljen, v ljubljanski Drami pa bo sledila uprizoritev njegovega teksta Gibanje, za katerega je leta 2020 prejel Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo v Srbiji.

"Tekst je oster in želi predstaviti svet tako kot je," je povedal igralec Jure Kapušar.

Predstavo je režiral večkrat nagrajeni srbski režiser Kokan Mladenović, ki je v Sloveniji doslej ustvaril tri predstave, vse v Gledališču Koper. V tokratni uprizoritvi, koprodukciji SNG Nova Gorica in Mestnega gledališča Ptuj, se osredotoča na refleksijo totalitarizmov našega časa.

V predstavi Nenadoma, reka igrajo Tamara Avguštin, Anuša Kodelja, Jure Kopušar, Žiga Saksida, Urška Taufer in Žiga Udir. Prevajalca sta Nebojša Pop-Tasić in Anja Pišot, dramaturg Dimitrije Kokanov, za scenografijo je poskrbel Branko Hojnik, za kostumografinjo Aleksandra Pecić Mladenović, avtor glasbe in korepetitor je Arpad Szerda.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-premiera-predstave-nenadoma-reka