STA, 11. 4. 2015

V SNG Drama Ljubljana premiera predstave Jugoslavija, moja dežela

V SNG Drama Ljubljana bo drevi ob 20. uri na velikem odru premiera krstne izvedbe dramatizacije romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana. Za dramatizacijo je poskrbel Vojnović sam. Po beseda Buljana je ustvaril novo umetniško delo, ki se je popolnoma emancipiralo od knjige.
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Predstava tako kot ostale letošnje uprizoritve SNG Drama Ljubljana sledi rdeči niti preizpraševanja identitete ter prostora in časa, v katerem smo živeli in še vedno živimo. Kot je na pogovoru pred premiero povedal ravnatelj gledališča Igor Samobor, Vojnović v romanu skozi Vladana in ojdipovsko zgodbo raziskuje svojo lastno, pa tudi našo skupno identiteto.

Zgodba romana pripoveduje o še ne tridesetletnem Vladanu, ki na spletu naleti na podatek, da njegov oče Nedeljko, srbski oficir, ki naj bi leta 1992 padel v vojni, sploh ni mrtev, ampak na haaškem seznamu iskanih vojnih zločincev. Razkritje ga požene na pot po Balkanu, da bi našel pobeglega očeta in ob tem ugotovil, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je nekoč živela.

Kot poudarja Buljan, to ni predstava o krivcih in žrtvah, ampak jih je zanimal junak, ki v zreli dobi skuša najti svoje korenine in obračunati s svojim očetom, srečanje z očetom pa je obenem soočenje s samim seboj. Predstava sproža vrsto vprašanj, vendar pa je gledališče tisti prostor, ki je namenjen odpiranju travmatičnih vprašanj.

Vlogo Vladana je prevzel Marko Mandić. V igralski zasedbi, ki šteje kar 23 igralcev, so med drugim še Nina Ivanišin, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Zvone Hribar, Zvezdana Mlakar, Saša Tabaković, Jernej Šugman, Bojan Emeršič in Aljaž Jovanovič.

Dramaturginja predstave je Mojca Kranjc, scenograf Aleksandar Denić, kostumografinja Ana Savić Gecan.