STA, 7. 5. 2014

V SLG Celje na oder postavili najnovejšo dramo Yasmine Reza

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek kot zadnjo v letošnji sezoni na Velikem odru premierno uprizorili dramo Kako poveš, kar si odigral francoske dramatičarke, pisateljice in scenaristke Yasmine Reza. Režijo podpisuje Janez Pipan, za prevod pa je poskrbel Aleš Berger.
:
:
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi, so imeli precej težav s pridobitvijo avtorskih pravic. Kot je pojasnila, sprva ni bilo znano, kje bo drama doživela praizvedbo, ko pa je bilo uradno določeno, kje bo, so ponovno prejeli negativen odgovor Reze oziroma njene agentke glede avtorskih pravic.

"Sporočili so nam, da bodo avtorske pravice na voljo le ljubljanski Drami, ki je že sodelovala s pisateljico. Pojasnili smo jim, da smo profesionalno gledališče z raznolikim programom in po letu in pol birokratskih bojev končno dobili avtorske pravice," je povedala Kosijeva.

Najnovejša drama Yasmine Reza Kako poveš, kar si odigral, ki je bila krstno uprizorjena oktobra 2012 v gledališču Deutsches Theater v Berlinu, razkriva nejasen položaj pisatelja v sodobni družbi, govori pa tudi o vlogi literature, soočene z realnostjo.

Uspešna pisateljica Nathalie Oppenheim se odzove povabilu ljubitelja literature, knjižničarja Rolanda Boulangerja, da bi na prireditvi Literarna sobota Vilan-en-Volena predstavila svoj roman Dežela naveličanosti, za katerega je pravkar prejela nagrado.

Skrivnostna pisateljica, ki se le redko odzove povabilom na predstavitve svojih del, naj bi na prireditvi odgovarjala na vprašanja vsestranske novinarke in televizijske zvezde Rosanne Ertel-Keval ter prebrala nekaj odlomkov iz svojega romana. Novinarka začne z neprijetnimi in nesramnimi vprašanji vrtati v zasebnost pisateljice, na vsak način pa želi iz nje izvleči priznanje o avtobiografski povezavi med njo in njenim delom, vsebino predstave povzemajo v SLG Celje.

V predstavi nastopajo Pia Zemljič, Vojko Belšak, Minca Lorenci in Renato Jenček ter statisti Gregor Prah, Dani Les, David Vitez, Sandi Abraham, Rado Pungaršek, Metod Kroflič in Manja Vadla.

Pipan je sodeloval tudi kot dramaturg, scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, avtor glasbe Aldo Kumar, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak.

Povezani dogodki

Aleš Berger, 9. 5. 2014
Trikrat Reza, predvsem naslovi