STA, 9. 6. 2023

V ptujskem gledališču gostuje mednarodna predstava Projekt Handke

Mestno gledališče Ptuj bo zvečer gostilo predstavo Projekt Handke ali pravica za Petrovo neumnost, ki je nastala v mednarodni koprodukciji, v njej pa nastopa mednarodna zasedba evropskih igralcev. Predstava v angleškem jeziku, ki bo opremljena s slovenskimi podnapisi, je premiero doživela junija lani v Prištini.
:
:
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla
Foto: Atdhe Mulla

Vseevropska gledališka ekipa ustvarjalcev iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Makedonije, Nemčije, Srbije, Hrvaške in Kosova preigrava krhko ravnovesje med svobodo govora in družbeno odgovornostjo v gledališču skozi perspektivo kontroverznega nobelovega nagrajenca Petra Handkeja.

Kot so ob napovedi predstave zapisali v ptujskem gledališču, ta boleče in neizprosno preseka krog laži, ki jih je Handke javno izražal in prikazal v svojih knjigah, s tem pa globoko zarezal v srž resnice o vojni v nekdanji Jugoslaviji.

Handkejeve verbalne eskapade, med njimi podpiranje ideologije požgane zemlje in kovanje slavospevov očitno militantnim pesnikom in filmskim ustvarjalcem, ki so se spreobrnili v snovalce genocidnih projektov, so vrhunec doživele z njegovimi izjavami med pogrebom Slobodana Miloševića, ko je zatrdil, da ne pozna resnice in da je zaradi tega blizu Miloševiću in Srbiji, sodu pa je dokončno izbil dno s primerjavo trpljenja Srbov s trpljenjem Judov v času nacizma, dodajajo.

Ostra satirična pisava kosovskega dramatika Jetona Neziraja nas v iskanju pravičnosti za vse negativne posledice izrečenih laži, ki še vedno burijo duhove in razdvajajo ljudi na širšem območju Balkana, opominja, da smo prav vsi odgovorni za družbeno realnost, v kateri živimo. Ob tem sporočilu se v kontekstu dinamične gledališke dialektike razkrije tudi pisani mozaik nacionalnih in kulturnih identitet soustvarjalcev, kar krepi avtentičnost uprizoritve.

Predstavo je režirala kosovska režiserka Blerta Neziraj, ki je med drugim režirala predstave tudi v New Yorku, Firencah in Berlinu, njene predstave pa so gostovale v številnih gledališčih in na festivalih na lokalni in mednarodni ravni.

Igralsko zasedbo pod okriljem Qendra Multimedia sestavljajo Arben Bajraktaraj, Ejla Bavćić, Adrian Morina, Klaus Martini, Verona Koxha in Anja Drljević, velja pa za eno najbolj zanimivih in provokativnih gledaliških skupin v jugovzhodni Evropi. Qendrine predstave so gostovale po Evropi in ZDA na več kot 100 festivalih in gledaliških prizoriščih.

Projekt Handke, MGP