STA, 14. 6. 2018

V PTL bodo spet ukrepali v dobro mladih sodobnih plesalcev

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) se bo drevi s programom maturitetnih solov začel 6. mednarodni festival plesnih perspektiv Ukrep z naslovom Vstopi!/Enter! Festival se odziva na potrebe domačega kulturnega prostora in praks sodobnega plesa ter jih postavlja v kreativni dialog z mednarodnim prostorom. Letošnja novost bo zaključna podelitev nagrad.
:
:

Vstopi! / Foto: Tina Dobaj

Organizatorji festivala v Sloveniji opažajo pojav nove generacije umetnikov s področja sodobnega plesa, ki vstopa na sodobno plesno sceno, in tej je po njihovih besedah treba zagotoviti večjo vidnost in prepoznavnost v javnosti, kar festival Ukrep tudi omogoča.

Tudi letošnja izdaja festivala bo tako namenjena podprtju koreografskih praks mladih slovenskih ustvarjalcev ter njeni razširitvi s sodelovanjem v mednarodnih projektih z aktivnim vstopanjem v stvaritve perspektivnih tujih avtorjev, s povezovanjem z drugimi ustvarjalnimi prostori (Gledališče Glej, Festival Svetlobna gverila, Trubarjeva hiša literature) ter z nadgradnjo na področju (mednarodne) plesne dramaturgije, plesne fotografije in plesnega videofilma, so si zamislili organizatorji.

Nocojšnji uvod v festival bo krojil izbor petih maturitetnih solov dijakov in dijakinj smeri sodobni ples na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Sledila bo predstavitev plesno-gledališke raziskave Vstopi! s štirimi različnimi plesalkami mlade generacije pod vodstvom Sinje Ožbolt & Tine Dobaj, nato pa plesna in beatbox predstava Maše Kagao Knez in Murata LakeLess. Murat bo skupaj z JAMirkom večer zaznamoval še na otvoritvenem koncertu, na katerem se jima bo pridružil Bass Brass Trio.

Za petkov program so pri Ukrepu moči združili s Svetlobno gverilo, v sodelovanju s katero bo v Gledališču Glej na sporedu plesna predstava Andreja Uerbe z naslovom Čas izgorevanja, pri kateri se koreografija razvije iz gibanja gorečih niti. Večer bo zaznamovala tudi predstava Veronike Valdes Nor.mal v PTL.

Poleg slovenskih ustvarjalcev bodo na festivalu s svojimi predstavami gostovali številni tuji plesalci in plesalke. Na odru PTL bodo v sklopu Ukrepa med drugimi na sporedu predstava Igra noči britanske skupine Alleyne Dance, katere motor sta energični dvojčici Kristina in Sade Alleyne, slovenska adaptacija predstave urugvajskega umetnika Martina Inthamoussa pod vodstvom Vite Osojnik, delo v nastajanju avstrijskega plesalca Johannesa Randolfa Skupaj popolnoma sami ter plesno-gledališki kabaret španskega koreografa in plesalca Pere Faura, naslovljen Striptiz.

V programu bodo tudi plesne delavnice pod mentorstvom tujih koreografov, trije dramaturški pogovori, okrogla miza Dramaturgija v sodobnem plesu - mednarodna perspektiva v teoriji in praksi v Trubarjevi hiši literature ter projekcija plesnih videofilmov po izboru Matjaža Mraka v Prulček baru.

Letos prvič bodo na Ukrepu podelili tudi festivalske nagrade za mlade slovenske ustvarjalce na temo Plesne perspektivnosti, in sicer v treh kategorijah: po presoji mednarodne strokovne žirije, po mnenju izbranega slovenskega koreografa ter po presoji občinstva. Podelili jih bodo na nedeljskem zaključku festivala.

Ukrep