STA / Maja Čehovin Korsika, 11. 6. 2020

Festival Ukrep s tremi programskimi sklopi vstopa v novo realnost

Novi koronavirus je zarezal v kulturne programe in marsikateri festival je bil odpovedan ali prestavljen. Za drugačen koncept so se odločili pri festivalu Ukrep. Izvirno edicijo bodo razširili, nadgradili in spremenili v 12-mesečni projekt, izveden v treh programskih sklopih. Prvi sklop na temo Nova realnost bo potekal od 12. do 15. junija.
:
:

Članica umetniškega vodstva in selektorske ekipe festivala Katja Somrak je spomnila, da festival plesnih perspektiv Ukrep, ki ga pripravljajo v Plesnem teatru Ljubljana (PTL), vselej budno spremlja, kakšno je stanje sodobnega plesa pri nas in v tujini ter sam razvoj te umetniške zvrsti.

Pri snovanju letošnje izdaje jih je zanimala predvsem povezava med sodobnoplesnimi ustvarjalci, v smislu deljenja izkušenj, sodelovanja in načina dela v različnih državah in na različnih kontinentih. Tudi zato, ker po besedah sogovornice v Evropi že nekaj let nastaja veliko konceptualnih, bolj performativnih projektov, predvsem v Nemčiji in Avstriji je tako, plesa kot takega, pa se ustvarja bolj malo. Afrika pa se denimo zelo razvija v tej zvrsti, medtem ko gre Azija bolj v sodobnost. In drobce teh drugačnih tokov si želijo na Ukrepu predstaviti slovenski javnosti.

"Ko delaš festival se mi zdi za občinstvo, ki ni nujno izobraženo v sodobnem plesu, zelo pomembno, da se ga predstava dotakne, da mu ostane v spominu in da se bo rado ponovno udeležilo sodobne plesne predstave," je poudarila Katja Somrak in spomnila, da je festival Ukrep že od začetkov namenjen tako izkušenim sodobno plesnim ustvarjalcem kot tudi najširšemu občinstvu.

Kot vsem organizatorjem festivalov je tudi Ukrepu načrte za letošnjo izdajo prekrižala epidemija covid-19, a so se namesto odpovedi raje odločili za drugačen koncept. Tako bodo festival raztegnili čez leto, začenjajo pa v petek s prvim od treh sklopov, poimenovanim Nova realnost.

Kakšna je nova realnost za sodobni ples?

Katja Somrak je pojasnila, da so festivalsko temo po obdobju epidemije na novo premislili: "Ko se kot umetnik znajdeš v samoizolaciji, se srečaš z novimi pogoji dela, si utesnjen. Vsem vpletenim se nam je zdelo zanimivo to raziskati. Dogovorili smo se, da poskusimo najti način, kako bi predstavili stanje, v kakršnem smo se znašli sodobni umetniki."

V petek bo dogajanje uvedla češka predstava Viktorja Černickyja PLI, ki bo v sodelovanju s festivalom Plesna Vesna potekala v Centru kulture Španski borci. Zaradi nejasnih direktiv ob ponovnem odpiranju meja med državami je bila izvedba te predstave pod vprašanjem, a so na koncu uspeli vse uskladiti. Černicky se v svoji predstavi na majhni platformi "odločno loti poskusa nedoločene konstrukcije, rekonstrukcije in dekonstrukcije Univerzuma".

Iz tujine v sodelovanju z Mestom Žensk in s podporo Balassijevega inštituta Ljubljana v soboto prihaja še solo predstava z Madžarske Zsuzse Rozsavölgyi z naslovom 1.7. Ustvarjalka v njej z igrivim humorjem ter z video vložki o različnih družbenih vidikih ženskega telesa in ženske vloge raziskuje vprašanje omejevalnega in kastrirajočega vpliva družbe na žensko naravo, so zapisali pri Ukrepu.

V programu bosta tudi predpremieri poskusov novih različic vizualno-gibalne instalacije Ajde Tomazin v javnem prostoru Velikan_ledena gora in pa predstave 2GETHER/AL(L)ONE v koreografiji Jerce Rožnik Novak in Johannesa Randolfa.

V nedeljo plesna karavana na relaciji PTL - Špica

Velikan bo del celovečernega nedeljskega festivalskega dogajanja med PTL in Špico. Po interaktivnem pogovoru o videnih predstavah z naslovom Plesni prepih, napovedanem ob 19. uri, bosta namreč plesalki Nina Pertot Weis in Kristina Rozman gledalce popeljali od Plesnega Teatra do Špice, v družbi velikana - "skrivnostnega bitja, ki je osamljeno in izgubljeno v razprostrani pokrajini".

Sledilo bo Plesno popotovanje v družbi študentk Akademije za ples, ki bodo skozi različne plesne in prostorske intervencije na prostem popeljale obiskovalce od Parka Špica ob Ljubljanici do PTL, ob 21.30 pa bodo na vrtu lokala Prulček prikazali kratke filme Kreativne šole plesnega filma PTL, ki so nastali na temo Nova realnost.

Verzija koronika predstave 2GETHER/AL(L)ONE pa bo v ponedeljek zaokrožila festival. V duetu, ki prevprašuje občutek samote in dvojine, nastopata Jerca Rožnik Novak in Veronika. Izvirna različica predstave, nastala v sklopu evropskega projekta Be SpectACTive!, katerega partner iz Slovenije je PTL, je participatorne narave, na Ukrepu pa bo prvič predstavljena koronačasu prilagojena različica, upoštevajoč vse trenutno veljavne omejitve.

Za sklep festivala so moči združili še s Svetlobno gverilo ter preko odprtega poziva izbrali deset plesnih intervencij slovenskih plesalcev, prav tako na temo nove realnosti - utesnjenosti, koronačasa, samoizolacije. "Nastale so raznolike koreografije o tem, kaj se je ljudem in umetnikom dogajalo v minulem obdobju," je dejala Katja Somrak.

Preostala dva sklopa Ukrepa se bosta zvrstila do junija 2021. Sredi januarja je v načrtu drugi festivalski sklop, ki ga bo zaznamovala izvedba EU mednarodnega programa. "Upam, da bodo tedaj lahko prišli ustvarjalci iz Skandinavije in morda iz dela Azije, junija prihodnje leto pa bo sledil končni del, t.i. veliki finale, s predstavami iz Azije in Afrike," je še napovedala sogovornica.

Ukrep

Povezani dogodki