STA, 3. 6. 2023

V Portorožu Točka brez povratka Sanje Nešković Peršin

V galeriji Monfort v Portorožu bo danes ob 17. uri koreografinja in nekoč poklicna baletnica Sanja Nešković Peršin uprizorila predstavo Točka brez povratka. Performans je del otvoritvenega programa razstave Vse ni tako, kot se zdi. Razstavo bodo odprli bo dve uri pozneje v Mestni galeriji Piran.
:
:

Foto: Luka Ažman

Kot je v petek na predstavitvi razstave povedala direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber, je Nešković Peršin "za prostor Monfort pripravila izjemen dogodek, ki bo trajal eno uro in kjer se sama srečuje z lastnim minevanjem časa v plesu, na baletnih copatkah." Dogodek bo po njenih besedah predvsem zelo enigmatičen.

V vabilu na dogodek med drugim piše, da samostojni projekt umetnice "preči skozi njena interesna področja, bodisi skozi njene profesionalne aspiracije ali skozi refleksijo njenega intimnega prostora in časa. Predstavlja razmerje med njenim javnim in zasebnim, preteklostjo in sedanjostjo. Riše se skozi podobo, ki ustvarja večpomenskost ter razpira prostor in presega linearno branje zgodb, ki vselej krni našo lastno refleksijo."

Sanja Nešković Peršin je koreografinja in performerka. Po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je nadaljevala s študijem baleta na baletni šoli Rosella Hightower v Franciji. Kot dobitnica mednarodnih štipendij se je izpopolnjevala na različnih plesnih in baletnih delavnicah na Dunaju in v New Yorku.

Zaposlena je bila kot priznana baletna solistka v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je delala kot koreografinja in med 2014 in 2019 kot umetniška vodja baleta. Sodelovala je pri številnih gledaliških in plesnih predstavah sodobne domače in tuje produkcije. Z avtorskimi projekti je gostovala na domačih in tujih festivalih. Leta 2019 je prejela Župančičevo nagrado. V najnovejših projektih skozi refleksijo intimnega prostora in časa raziskuje in prepleta elemente performativne in vizualne umetnosti, so zapisali prireditelji dogodka.

Sanja Nešković Peršin