STA, 15. 9. 2023

V Plesnem teatru Ljubljana Kaja Janjić s predstavo na temo jeze in apatije

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi premiera gibalno-avdiovizualne predstave Kaje Janjić z naslovom Zakaj tako jezno? Zakaj ne!?. Plesalka in koreografinja v osebnoizpovednem delu pod vprašanje postavlja pozicijo jeze znotraj apatičnega doživljanja sveta, so zapisali v Plesnem teatru Ljubljana.
:
:
Foto: Stella Ivšek
Foto: Stella Ivšek

Kot piše v napovedi predstave, je "stanje apatije v današnji družbi vseprisotno. Informacijsko bombardiranje, nove tehnologije in socialni mediji vodijo v desenzibilizacijo uma in ohromitev telesa posameznika". Avtorica tako jezo uporablja kot orodje v borbi proti apatiji, raziskuje stanje apatije prek giba in postavlja vprašanje, ali ni bolje biti jezen kot apatičen.

Kaja Janjić se podpisuje pod avtorstvo, koreografijo in izvedbo plesne predstave. Pri predstavi, ki je nastala v produkciji PTL, so sodelovali še Stella Ivšek (video), Urška Preis (glasba), Olja Grubić (scenografija in kostumografija), Janko Oven (oblikovanje svetlobe), Vita Osojnik, Natalija Manojlović in Alja Lacković (svetovanje pri gibu in dramaturgiji), Katja Somrak (producentka), Peter Kotnik (izdelava scenografije) in Andraž Čok Sorko (kamera).

Kaja Janjić je plesalka in koreografinja, ki je svojo profesionalno pot začela leta 2006 z zaključenim študijem na SEAD - Salzburg Experimental Academy of Dance. Njeno delo se razteza od plesa do gledališča, kabareja, otroških predstav in glasbe.

Dejavna je tudi kot plesna pedagoginja. Od leta 2015 se na odru pojavlja kot glasbena izvajalka pod psevdonimom Fraw Blanka, ki trenutno deluje pod neodvisno založbo Munje records in je v letu 2022 izdala svoj glasbeni prvenec z naslovom Stranski učinki.

PTL, Zakaj tako jezno? Zakaj ne!?, Kaja Janjić