STA, 21. 4. 2015

V novomeškem APT Grumov Dogodek v mestu Gogi

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili igro Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma v zasnovi in režiji Jaše Kocelija. Pri uprizoritvi igre, ki jo nekateri povezujejo z Novim mestom, ustvarjalce zanima, kako preplesti gledalčev pogled na mesto, njegove nevroze in krike njegovih prebivalcev.
:
:
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec

Kot so zapisali v APT, je Goga nabor spominov, ki ljudi preganjajo in strašijo. Je organizem, ki se sam obnavlja in je kot takšen samozadosten. Goga je večja od posameznika in njegove volje, pogoltne in prepoji vsakršno hotenje in vsak upor.

Življenje v prekletem mestu je urok, ki visi nad prebivalci in jih počasi potiska po mučnih poteh njihovih strahov. Nobena zgodba in noben prizor ne potekata ločeno od celote. Življenje v Gogi je istočasnost dogajanja in obstajanja, ljudje so povezani v veliko socialno omrežje v času in prostoru.

S svojo zgodbo vsak posameznik soustvarja mozaik mesta, nedeljivi spoj celostne identitete. Množina povezanih intim pa tvori popačeno sliko skupnosti, ritem mesta sestavljajo nevroze in kriki njegovih prebivalcev.

Grumovo besedilo sta delno prilagodila dramaturginja Eva Mahkovic in režiser Koceli. Osvobodila sta ga jezikovnih in drugih prvin, ki so ga najbolj očitno umeščale v preteklost, in ga s tem posodobila oziroma poskusila njegovo ost usmeriti v brezčasnost.

Ker je Dogodek v mestu Gogi že zdavnaj vstopil v slovenski dramski kanon, Goga pa je postala portret generičnega slovenskega mesta in njegovega stanja duha, je pri uprizarjanju vedno v pričakovanju dialog z realno, trenutno stvarnostjo.

Kljub privlačni provincialnosti, s katero se je še vedno in vedno znova mogoče identificirati, si v APT težko predstavljajo, kako bi bilo Gogo mogoče jezikovno konkretno povsem približati današnjemu času. Zato aktualizacija v to uprizoritev vstopa predvsem na vseh drugih mogočih ravneh, so opozorili.

V predstavi nastopajo Barbara Ribnikar, Jernej Čampelj, Pavle Ravnohrib, Primož Petkovšek - Petko, Primož Vrhovec, Nataša Keser, Jette Ostan Vejrup, Mirjam Korbar Žlajpah, Maruša Kink, Barbara Vidovič in Nik Škrlec.

Scenografija je delo Darjana Mihajlovića Cerarja, kostumografinja je Branka Pavlič, glasbo je prispeval Miha Petric, avtor videa je Boris Bezić.

Predstavo so v APT pripravili v koprodukciji z zavodom Bunker iz Ljubljane. Novomeški bo sledila še ljubljanska premiera.

Povezani dogodki