STA, 16. 4. 2012

V lutkovnem gledališču menijo, da na Inštitutu Utrip podcenjujejo osnovnošolce

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so se odzvali na polemiko o primernosti predstave Zlati šus za osnovnošolce, ki jo je sprožil Inštitut Utrip. Izjava inštituta po besedah direktorja LGL Uroša Korenčana kaže na podcenjevanje učencev zadnje triade osnovne šole, saj naj bi ti po mnenju razvojnih psihologov povsem razumeli dogajanje okoli sebe.

foto Nejc Saje

Predstavo Zlati šus, ki je delo priznane avtorice mlajše generacije Tamare Matevc in mladega režiserja Marka Čeha, so premierno uprizorili februarja letos. Predstava odpira vprašanja zasvojenosti z drogami med mladimi in "na zelo neposreden način pokaže, kaj droge so in kam lahko pripeljejo odvisnike", je zapisal Korenčan.

Kot je poudaril, je to v prvi vrsti gledališka predstava, ki ponuja umetniško doživetje s celo paleto najrazličnejših čustev, od osamljenosti, prijateljstva, do izdaje. Se pa dotika tudi vprašanja odvisnosti, ki je aktualna tema, čemur se sodobno gledališče ne more izogniti.

Za uprizoritev predstave LGL ne potrebuje nikakršnega dovoljenja zasebnih inštitutov, poudarja Korenčan, ob čemer dodaja, da predstava tudi ni del nobenega preventivnega programa, "čeprav bi bilo morda dobro, da bi bila". Meni, da bi bilo modreje, "da bi se vsi, ki se na različne načine soočamo z vprašanji drog, vprašali, kaj še lahko storimo, da bodo mladi o tem vedeli več".

V gledališču so po njegovih besedah naredili korak naprej. "Ne samo, da igramo predstavo, pripravili smo tudi pogovor z devetošolci ter predstavnikoma policije in ministrstva za zdravje, ki sta opozorila na nevarnost drog, med drugim pa tudi na to, kako 'prijazni' so do mladih lahko dilerji z drogo. Zavedamo se tudi nujnosti dialoga tako z mladimi gledalci, kot tudi s strokovno javnostjo, zato bomo s takimi pogovori nadaljevali," je zapisal.

Inštitut za raziskave in razvoj Utrip je v sredinem sporočilu za javnost izrazil ogorčenost, da predstavo Zlati šus igrajo pred osnovnošolci. Menijo, da zastraševanje mladostnikov v vsakem primeru ne deluje preventivno. Zapisali so, da so kot strokovna ustanova na področju preprečevanja zasvojenosti nad lahkotnostjo razprave in poročanja o predstavi šokirani: "Stroka je že davno ugotovila, da takšni preventivni pristopi niso primerni za otroke in mladostnike, zlasti pa ne za osnovnošolsko populacijo."

O svojih pomislekih in strokovnih argumentih so obvestili nekatere pristojne ustanove ter jih pozvali, da preprečijo nadaljnje izvajanje tovrstnih preventivnih programov in jim odrečejo vsakršno podporo.