STA, 4. 6. 2021

V novogoriškem gledališču premiera predstave Stoletje muzikala

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bo drevi premiera predstave Stoletje muzikala v režiji Stanislava Moše. Moša, ki je tudi avtor veznega besedila, je eden najvidnejših evropskih režiserjev muzikalov. V Stoletju muzikala predstavlja zimzelene odlomke iz devetnajstih znanih muzikalov.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Koprodukcijska predstava primorskih gledališč je že doživela premiero na Primorskem poletnem festivalu ter lani septembra v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

V Stoletju muzikala so predstavljene najbolj prepoznavne in vokalno zahtevne pevske točke iz broadwayskih muzikalov, ki jih uprizoritev povezuje v zaokroženo celoto. Ob glasbi in vokalnih interpretih točke povezuje pianist, ki gledalcem predstavi razvoj žanra, najpomembnejše smernice in prelomnice v njegovi zgodovini.

Kot je na novinarski konferenci povedal dramaturg predstave Mirko Vuksanović, so predstavo tudi na Goriškem želeli odigrati v zunanjem ambientu kromberškega gradu, vendar so jo zaradi napovedi slabega vremena prestavili v veliko dvorano gledališke hiše. Ob tem sicer upa, da jo bodo uprizorili še na kakšni zanimivi zunanji lokaciji tekom poletja.

Pri snovanju predstave so sodelovali še glasbeni vodja in dirigent Patrik Greblo, koreografinja Aneta Majerova, kostumografinja Andrea Kučerova in scenograf Petr Hloušek.

Nastopajo igralci in pevci Tinkara Kovač, Jure Kopušar, Rok Matek, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Komar, Primož Forte, Petr Gazdik, Dušan Vitazek, Oldrich Smysl, Anja Drnovšek in Greblo ter plesalci Siniša Bukinac, Tjaša Bucik, Matevž Česen, Tian Ćehić, Angelo Menolascina, Jurij Batagelj, Dana Petretič in Eva Tancer. Ob Greblu kot instrumentalista sodelujeta še Boštjan Grabnar in Klemen Kotar.

Direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec je napovedala, da letošnje poletje ne bodo počivali, pač pa bodo ljubiteljem gledališča ponudili predstave, ki bi morale biti v poslavljajoči se sezoni. Tako bo ena od premier v juliju, to bo Hiša Bernarde Alba Federica Garcia Lorce, zadnja premiera stare sezone pa bo v septembru, ko bodo na malem gledališkem odru abonentom in ostalim ponudil delo izraelskega avtorja Gura Korena 5 kil sladkorja. Novo sezono bodo predstavili konec avgusta, po besedah direktorice Maje Jerman Bratec bo v znamenju žensk.

Stanislav Moša, SSG Trst, Stoletje muzikala, SNG Nova Gorica