STA, 30. 6. 2020

Stoletje mjuzikla za uvod v Primorski poletni festival

V petek bodo na Martinčevem trgu v Kopru kot uvod v Primorski poletni festival uprizorili glasbeno-plesno predstavo Stoletje mjuzikla. Kot je pojasnil dirigent Patrik Greblo, gre za potovanje skozi zgodovino te zvrsti od začetkov do danes. Predstavo bodo za manjše število gledalcev kot običajno izpeljali ob upoštevanju omejitev zaradi covida-19.
:
:

Foto: Pixabay

Predstava Stoletje mjuzikla v režiji češkega mojstra muzikalov Stanislava Moše in v koprodukciji treh primorskih gledališč - Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta - bo prvi vrhunec dva meseca trajajočega Primorskega poletnega festivala, ki bo letos potekal že 27.

Kot je ob robu današnje novinarske konference Gledališča Koper navedel dirigent Patrik Greblo, večino skladb občinstvo zagotovo pozna, tako da bo šlo za prikaz najboljšega v muzikalu, ki je bil po njegovem mnenju na slovenskih odrih dolga leta zapostavljen žanr. Hkrati pa bo to potovanj skozi čas od začetkov muzikala do današnjih dni.

Kljub temu pa je Greblo poudaril, da ne gre zgolj za nizanje uspešnic iz muzikalov, pač pa imajo posamezne točke tudi svojo funkcijo pri vzpostavitvi dramaturgije celotne predstave.

Predstavo bodo v petek uprizorili v skladu z omejitvami zaradi covida-19 in kljub zadnji odločitvi vlade, da zmanjša število ljudi, ki se smejo naenkrat družiti na javni prireditvi.

Kot je pojasnila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, morajo vsak dogodek prijaviti na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pri čemer morajo med drugim opisati, kakšne varnostne ukrepe bodo izvajali na samem prizorišču, po pridobitvi dovoljenja NIJZ pa mora le-tega potrditi še upravna enota.

Ob izpolnjevanju vseh omenjenih pogojev si bo predstavo na Martinčevem trgu lahko ogledalo 80 ljudi. Še bolj kot za gledalce pa je po besedah Peganove pomembno to, "da bodo lahko naši igralci in plesalci, ki to res vadijo že mesece in mesece, lahko to odigrali".

Stanislav Moša, Stoletje mjuzikla, SSG Trst, Gledališče Koper, SNG Nova Gorica