STA, 24. 9. 2020

V novogoriškem gledališču avtorska predstava o mitološki Evropi

V SNG Nova Gorica bodo drevi krstno uprizorili predstavo z naslovom Evropa, mati mila v režiji Tatjane Peršuh, ki se z Boštjanom Naratom podpisuje tudi pod kolaž predstave. Predstava, ki izhaja iz mita o Evropi, pripoveduje "intimno zgodbo ugrabljene deklice, ki je postala mati Evrope, kot jo poznamo danes", so zapisali v novogoriškem gledališču.

Avtorja kolaža: Boštjan Narat, Tatjana Peršuh

Za pojmom Evropa se skrivajo najmanj tri podobe: mitološka Evropa, lepotica, ki jo je v obliki belega bika ugrabil in zapeljal Zevs, Evropa kot geografsko območje z vso njeno pisano, krvavo pisano zgodovino in Evropa kot pojem gospodarsko-politične skupnosti. Uprizoritev izhaja predvsem iz mita o Evropi in govori o "njenih sinovih, zdaj sodnikih v podzemlju, ki so zaplodili naše prednike", piše na spletni strani novogoriškega gledališča.

"V naših žilah teče kri Evrope in evropska kri. Pa ona? Kaj ji ostaja? Zasledujemo kronologijo njenega večtisočletnega psihološkega razvoja, ki teče od ljubezni prek osamljenosti, zapuščenosti in razočaranj vse do upora, ambicije in volje po novem življenju. Predstava personificira slogan 'oživljanje evropske zavesti' v evropskega voditelja, če smo natančni, voditeljico, in prevprašuje njene psihološke motive in sprožilne dejavnike," so o predstavi še zapisali v gledališču.

Avtorska predstava, ki je nastala v koprodukciji z Zavodom Delak, sicer temelji na grškem mitu, vključuje pa tudi fragmente sodobnih in manj sodobnih avtorjev.

V vlogi Evrope nastopa Ana Facchini, v vlogi bika pa plesalci Nebojša Rako k.g., Tilen Jeras k.g., Andraž Jug k.g., Aljoša Möderndorfer k.g., Jošt Taraniš k.g. in Dušan Teropšič k.g. Dramaturg je Boštjan Narat, scenograf Voranc Kumar, kostumografinja Dajana Ljubičić, koreograf pa Sebastjan Starič.

Tatjana Peršuh, Boštjan Narat, Evropa mati mila, SNG Nova Gorica

Povezani dogodki

Tatjana Peršuh, Boštjan Narat, 24. 9. 2020
Morebiti največja pravljica v zgodovini sveta