STA, 20. 3. 2013

Mariborski baletniki z Večerom sodobnih baletov

Baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek premierno uprizoril Večer sodobnih baletov. Po besedah umetniškega vodje Edwarda Cluga gre za tri povsem nepovezana dela, ki so nastala v koreografiji hrvaškega gosta Staše Zurovca, srbskega koreografa Zorana Markovića, s prvencem pa se bo v domači hiši predstavil Gaj Žmavc.
The Golden Age
Nychthemeron
The Golden Age
Home
Nychthemeron
Home

Na pobudo Zagrebškega bienala, ki je pokazal zanimanje za mariborski baletni ansambel, so se v SNG Maribor odločili za koprodukcijo, ki vsebuje novo komponirano glasbeno delo priznane hrvaške skladateljice Sande Majurec. Koreografijo na novo glasbo z naslovom Nychthemeron bo postavil mariborskemu občinstvu že znani hrvaški koreograf Staša Zurovac.

Zurovčeva poetika bo po Clugovih besedah na odru prepletena z glasbeno atmosfero, ki jo bo ustvaril komorni vokalno-instrumentalni ansambel, po mariborski premieri pa bodo s projektom gostovali tudi na uglednem Zagrebškem bienalu.

"Nychthemeron je ime za obdobje 24 zaporednih ur, noč in dan. Navdih sem našel v ideji, da v ciklu enega dne prepletem dva kontrastna svetova, ki vzporedno dihata drug v drugem in ki v umetniško vsiljeni simbiozi obstajata v različnem času, pri tem pa hkrati soobstajata v istem," je dejal Zurovac, ki je pred dvema letoma za mariborski baletni ansambel pripravil plesno predstavo Vojček.

Pod še eno glasbeno-koreografsko noviteto pa se je podpisal avtor srbskega rodu Zoran Marković, ki spada med koreografe mlajše generacije. Svoje plesne izkušnje je pridobival na zahodnoevropskih odrih, zlasti v Hannovru in v slovitem Nizozemskem plesnem teatru (NDT), te pa zdaj že nekaj let preoblikuje v specifično koreografsko govorico, s katero bo prvič nagovoril mariborsko občinstvo.

V Mariboru se bo predstavil z zabavnim filmsko obarvanim baletom in jazz glasbeno podlago The Golden Age, ki jo je sam označil za nekakšno kriminalko. "Kot ustvarjalec, koreograf vedno razmišljam o ustvarjanju filma na odru, kjer združim ples z zabavo, humorjem, dvomi, ljubeznijo in elementi presenečenja," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Marković.

Večer sodobnih baletov, kot pravi Clug, sicer nadaljuje namen in motiv sezone, da v Mariboru skozi nove kreacije spodbudijo ustvarjalni potencial ansambla in nadaljujejo pot iskanja novih plesnih izraznosti.

Dodatno novost v kontekstu celotnega projekta zato predstavlja koreografski prvenec Gaja Žmavca, člana mariborskega baletnega ansambla, z naslovom Home.

"Moj namen je spodbuditi in promovirati ustvarjalni potencial umetnika, še posebej, ko ta prihaja iz našega ansambla. Projekt bo odlična priložnost za mladega koreografa, da uresniči svoje umetniške vizije prav z ansamblom, v katerem se je razvil in umetniško dozorel," je še dejal umetniški vodja Baleta SNG Maribor.