STA, 7. 3. 2024

V Novi Gorici krstna uprizoritev učilniške predstave Zvezdice

Na Gimnaziji Nova Gorica bodo nocoj ob 18. uri krstno izvedli učilniško predstavo Zvezdice. Zvezdice so delovni naslov besedila, ki nastaja znotraj evropskega projekta Young Europe IV: Unheard Voices, katerega cilj je v dramatiki dati besedo raznoraznim marginaliziranim glasovom.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Cilj projekta je ustvariti uprizoritev, ki ne vabi mladih v gledališče, temveč se gledališče raje odpravi k njim. Vsi sodelujoči bodo imeli za predstavo 45 minut, so sporočili iz Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica.

"Učilniške predstave so neka nova forma, ki prihaja v slovensko gledališče, ni se še zgodila, tako da je to iz naše strani en velik eksperiment," je v izjavi po torkovi novinarski konferenci povedala vodja programa za otroke in mladino SNG Nova Gorica ter dramaturginja Tereza Gregorič. Osnova takih predstav je, da se dogajajo v učilnici, da trajajo 45 minut in da jim na koncu sledi delavnica oziroma pogovor o predstavi.

Novogoriška uprizoritev nastaja pod taktirko režiserke najmlajše generacije Žive Bizovičar, ki je v preteklosti v SNG Nova Gorica sodelovala z Mladim odrom Amo.

Po zdolgočasenem predavanju šolske psihologinje Kavke se med glavnim odmorom med dvema dijakoma zgodi incident. Okoliščine so na prvi pogled nejasne. Oto, sicer blesteč športnik, ostane s prebito arkado. Miki, vzoren dijak in odličnjak, je očiten krivec. Skozi njune pogovore in pogovore s šolsko psihologinjo se postopoma razgrinja ozadje spora, ki presega zgolj najstniški izbruh nasilja.

"Drama tako ne tematizira nasilja samega, temveč predvsem išče vzroke zanj - občutki nemoči, medvrstniško trpinčenje, telesna samopodoba, spolna identiteta, družbeni pritiski in podobno. Nekje onkraj učilnic, hodnikov in šolskih zidov se med Mikijem in Otom razvija intimni odnos, ki ga morda niti nista nikoli pričakovala. Ujeta med pričakovanja drugih in lastne želje se skušata oklepati tega otoka svobode, prepričana, da trka s svetom ne bo preživel. V tem se srečata z nerazumevanjem tistih, ki naj bi jima pri tem pomagali, ki ne znajo svetovati bolje, kot z mantro Zvezdice, zvezdice, pomagajte mi," so o predstavi zapisali v SNG Nova Gorica.

SNG Nova Gorica, Jaka Smerkolj Simoneti, Živa Bizovičar, Zvezdice

Povezani dogodki