Mini teater, 24. 4. 2014

V Mini teatru premiera monodrame Jagodno dekle

V petek, 25. aprila 2014, ob 20. uri bo v Mini teatru premiera gledališke predstave Jagodno dekle Savyon Liebrecht v prevodu Maje Kutin in režiji Tjaše Črnigoj ter izvedbi igralke Vesne Vončina. Predstava je koprodukcija Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras

Jagodno dekle se loteva tematike holokavsta, toda preko te zgodovini zastavlja vprašanje: Kaj sedaj? Kaj naj z zgodovino stori mlada generacija? Vednost, vlivanje znanja enostavno ne more biti več dovolj. Gledališče postaja intimno srečanje nevednega človeka s samim seboj v samotni kamri spominov zgodovine – tako kot se v delu Jagodno dekle srečata Judinja in nacistova žena.

Projekt nagovarja generacijo – iz generacije, saj gre za povečini mlade ustvarjalce, ki so se v svet rodili s pozabo bremen zgodovine in do nje pristopajo naivno, a prav zaradi tega radovedno in popolnoma razprto za velika odkritja, ki jih ta utegne nositi v sebi.

Dramaturg predstave Tomaž Kovačič je povedal, da predstava »temelji na prozni predlogi izraelske pisateljice, skozi pripoved žene nacističnega oficirja vzpostavlja gledališče kot prostor srečevanja in soočanja. Tako rob koncentracijskega taborišča, kjer se v besedilu nahaja protagonistka, v gledališkem kontekstu postane robnost človeka, mejnost njegove izkušnje in torišče različnih izraznih oblik, judovska deklica, ki ženi prinaša jagode, pa utripajoče srce temè v samem telesu igralke. Živa prisotnost kot lastnost gledališke ustvarjalnosti narekuje pot, na kateri perspektive in podatki razpadajo ter se ponovno zgnetejo in zabrišejo v telesu. Samota predmete oživlja v stvari, obujajoč spomine in obsedajoč duha – bolj ko naseljuje ta imaginativni, a hkrati konkreten prostor, bolj prostor začenja naseljevati njo. Smrtna resnost zgodovine, torej načina anatomske pripovedi, ki odmaknjeno objektivira in kvantificira kaotičnost izkušnje, tu prehaja v nesmrtno smešnost zgodbe, ki se mora zgoditi vsakič znova, z vso umazanijo, navlako in nejasnostjo ter udeleženostjo vseh prisotnih. Morda se prav v pripravljenosti, da prisostvujemo in prisluhnemo, da smo skupaj, da smo pri stvari, kar v vsej svoji širini ponuja prostor gledališča, poraja možnost preseganja okvira holokavsta kot golega, grozljivega dejstva zgodovine, ki je zaprto in nedostopno, prek njemu nasprotnega, ustvarjalnega in neulovljivega, čudeža človeškega srečanja.«

Za scenografijo je poskrbela Tina Mohorović, kostumografija je delo Rosane Knavs, izbor glasbe pa sta opravila Tjaša Črnigoj in Tomaž Kovačič.

Prva ponovitev predstave bo v četrtek, 22. maja 2014, ob 20. uri.

Povezani dogodki