Mini teater, 5. 11. 2010

V Mini teatru je začela nastajati "nova" Sapramiška

V Mini teatru je začela nastajati “nova” Sapramiška naše izjemne pesnice in pisateljice, Svetlane Makarovič.

foto Mini teater
Predstava bo kombinacija igralcev in računalniških animacij. Igralska ekipa Sapramiške je zagotovo vznemirljiva že po sami sestavi, Vesna Zornik v naslovni vlogi, Violeta Tomič, Tadej Piškek, Svetlana Makarovič, Ljerka Belak se bo poskušala čimbolje znajti v iskanju “Sapramišje sreče” v režiji Roberta Waltla, z glasbo Mitje Vrhovnika Smrekarja in v likovni podobi tandema son:DA.

Premiera “Sapramišje sreče” bo januarja 2011.

Dobro poznana miška Sapramiška tokrat išče srečo. Sapramiška noče poslušati nasvetov prijateljev, ki ji svetujejo, naj popravi razmajano hiško, preden pride zime. Ošabno in arogantno jih zavrne, ko pa snežni metež podre njeno domovanje, postane tako pesimistična, da hoče le umreti. Prijatelje, ki ji ponudijo pomoč, njena neprijaznost odžene stran, ostane le žabica Regica, ki ji zaupa modrost, s pomočjo katere bo našla izgubljeno srečo. Sapramiška začne dobesedno uresničevati metaforičen pregovor, da je vsak svoje sreče kovač. Pot do kovača je zahtevna in polna nevarnosti in črnogleda Sapramiška jadikuje nad svojo usodo. Kljub temu varno prispe do kovača, pri katerem vso noč kuje svojo srečo – majhno srce. Znak zunanje sreče spremeni tudi njen pogled na svet – nič več ni pesimistična, kljub temu, da se ji na poti domov zgodijo neprijetne reči. Ugotovi, da se na življenje lahko gleda tudi optimistično. Vse nesreče, ki se ji pripetijo na poti domov, bi lahko bile še bolj nevarne. Medtem ko je kovala zunanji simbol sreče, so ji prijatelji postavili novo domovanje in ji tako povrnili za vsa njena dobra dela. Sapramiška spozna, da je dobro imeti prijatelje in da je to tista prava sreča ter da se dobra dela, prijaznost in gostoljubnost povrnejo z dobrim. V zgodbi nastopajo personificirane živali iz avtoričinih predhodnih pravljic: veverica, šoja, zajec, žaba, pa tudi človeška oseba, kovač.

Predstava bo primerna tako za najmlajše in malo večje »večje« otroke, ki v pravljici vidijo poteze resničnega sveta, kot tudi za odrasle, ki se preko pravljičnih likov spomnijo na pomembne stvari v življenju – prijatelje in odgovornost za lastno srečo.

Premiere in ponovitev v januarju torej nikakor ne gre zamuditi!