STA, Mini teater, 9. 6. 2016

V Mini teatru so razgrnili sezono 2016/2017

V Mini teatru so danes predstavili prihodnjo sezono direktor Robert Waltl ter koproducenti in ustvarjalci predstav: Ivica Buljan, Damir Avdić, Ivan Peternelj, Primož Ekart, Tina Dobnik ter Denis Katzmann, Svetlana Slapšak in Benjamin Krnetić, z njimi pa je bila tudi Ljubica Čehovin - Suna, avtorica, ki bo poskusila prenoviti in nekoliko osvežiti likovno podobo nove sezone in gledališča.
:
:
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater

V Mini Teatru za novo sezono pripravljajo pet postdramskih avtorskih predstav, ki jih bodo režirali Ivica Buljan, Damir Avdić, Primož Ekart, Ivan Peternelj in Mare Bulc. Predstave za otroke in mladino bodo navezali na aktualno tematiko begunstva, tri nove premiere pa bo režiral Robert Waltl.

Umetniški vodja Mini teatra Ivica Buljan je poudaril, da se je gledališče na Križevniški z leti iz malega pribežališča za drugače razmišljujoče razvilo v platformo za umetnike, ki preizprašujejo današnji čas in družbo. Ponosen je, da bodo v prihodnji sezoni ponovno sodelovali z angažiranimi umetniki, s katerimi so se po njegovih besedah našli po solidarni in odgovorni liniji, Mini teater pa vse bolj postaja prostor dialoga in odpiranja vprašanj.

Vse predstave kljub vsemu nastajajo z minimalnimi sredstvi, saj po besedah direktorja Mini Teatra Waltla s strani občine in ministrstva za kulturo ne prejmejo dovolj denarja, da bi krili produkcije. Posledica tega je, da vse postdramske predstave nove sezone nastajajo v koprodukcijah, za kritje stroškov pa je med drugim zelo pomembna njihova gledanost.

V novo sezono bodo v Mini teatru vstopili s premiero predstave Tiest, ki jo po besedilu Seneke in v dramaturgiji Svetlane Slapšak režira Buljan. Besedilo je režiser izbral, da bi preveril, kako na odrih zanemarjena rimska tragedija deluje danes.

Slapšak je povedala, da je besedilo zelo krvava in nasilna tragedija, ki med drugim v ospredje postavlja teme, kot sta incest in kanibalizem. Gre za elitistično podobo konca sveta z elementi utopije, ki hkrati preizprašuje, kakšna bi lahko bila družba. Po drugi strani pa po njenih besedah besedilo odraža trenutek, ko se intelektualec sooča s popolno nemočjo, da lahko v družbi kaj spremeni. Na odru se bodo soočili Benjamin Krnetič, Marko Mandić, Milena Zupančič in Robert Waltl. Prevajalka bo Jera Ivanc, scenograf in oblikovalec prostora Mark Požlep, kostumografinja Ana Savić Gecan, uprizoritev pa bo nastala v koprodukciji Mini teatra z Novim kazalištem Zagreb, Zadar snova in Silba Environment Art.

Damir Avdić je predstavil svoj avtorski projekt Mefisto, v katerem bo nastopil z Gregorjem Zorcem. Avdić je povedal, da je njegov Mefisto prijeten fant, ki se mu na določeni točki "strže", tako da začne razgrajati po mestu, nato pa mu nenadoma zraste rog. V kolikor bo Bog dober, mu morda do konca predstave zraste še drugi, je bil skrivnosten Avdić. Umetnik bo v predstavo vključil tudi "po Mefistovsko plesno glasbo".

Režiser Primož Ekart bo skušal v predstavi Klovnovi pogledi "združiti nezdružljivo", saj bo delo Heinricha Bölla prepletel z idejami, ki se pojavljajo v knjigi Janisa Varufakisa Globalni minotaver. Skupna tema obeh del je po Ekartovih besedah bankrot. Na eni strani osebni bankrot klovna, na drugi pa bankrot celotne regije. Kljub vsemu bo v ospredju Böllovo delo, saj bo Ekart izpostavil klovnovski pogled. V predstavi bo nastopil Nik Škrlec.

Slikar Marc Chagall bo v ospredju predstave Moje življenje v režiji Ivana Peternelja. Režiser je za osnovo vzel Chagallovo avtobiografijo, ki je tako nadrealistična kot njegova dela. Peternelja je izredno navdihnilo slikarjevo življenje. Kljub temu, da je Chagall prestal veliko težkih preizkušenj, je bil velik optimist, kar kažejo tudi njegova upanja polna dela. V predstavi bodo nastopili igralec Blaž Šef, umetnica Aphra Tesla, pesnica Gaja Naja in Ravil Sultanov.

Peta premiera nove sezone bo predstava Obljubljena dežela v režiji Mareta Bulca. Koproducentka predstave iz zavoda Maska Tina Dobnik je povedala, da bo Bulc v novi predstavi nadaljeval temo selitev, ki jo je načel v Gremo vsi! V predstavi se bo v sodelovanju z igralkama Tjašo Ferme in Mirel Knez ukvarjal z vprašanjem begunstva in iskanjem obljubljene dežele. Med drugim bodo ustvarjalci skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj za Slovence, ki so se odselili v tujino, rečemo, da so se rešili, ne pa da so agresorji tuje kulture?

Program za otroke in mladino bo v novi sezoni vezan na aktualno tematiko begunstva. Waltl bo na oder postavil predstavo Vsi tukaj, vsi skupaj po slikanici Anje Tuckermann z ilustracijami Tine Schulz, navdahnila pa ga je tudi slikanica Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev Rafika Schamija z ilustracijami Oleja Könneckeja. Marca bo na vrsti še predstava Nathanovi otroci po besedilu Ulricha Huba.

18. Mini poletje, mednarodni festival Mini teatra za otroke

Mini teater letos poleti organizira že 18. Mini poletje, mednarodni festival Mini teatra za otroke, ki bo vse od 23. junija do 28. avgusta 2016 poskrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic, slednjih v sodelovanju s Sezamom.

Prvi del festivala bo tradicionalno v znamenju izbranih predstav Mini teatra:

  • Jurček in trije razbojniki, Mini teater
  • Kakčeve dogodivščine (Zgodba o kakcu), Mini teater
  • Majhne zgodbe o ljubezni in Zlatolaska, Mini teater

Sledilo bo 5 nedelj ustvarjalnih delavnic v izvedbi Sezama, v drugem delu pa bodo Ljubljano obiskala sledeča gledališča:

  • iz Rusije (Teatrol teater, Moskva): Čudež šklatnega jadra
  • iz Velike Britanije (Garlic Theatre): Čevelj kanguru in strašni veliki škorenj
  • iz Črne Gore (Gradsko pozorište Podgorica/Lutkarka scena za djecu): Pravljica o ribiču in ribici
  • iz Srbije (Pozorište mladih, Novi Sad): Peter Pan

Dan Križevniškega soseda

Otvoritev že 18. Mini poletja, mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, bo tudi letos sovpadala s tradicionalnim Dnevom križevniškega soseda - dnevom, ko se bodo na pobudo Mini teatra v sodelovanju z restavracijo Shambala, Zavodom za kiparstvo, Uredništvom pričesk Robert, Pubom Pod Skalco, Guuusfraba, podjetjem Proximo, trgovino z igračami Regakvak, glasbenim koordinatorjem Izakom Koširjem, fotografinjo Jeleno Mitrović Radusinović ter ostalimi Križevniki (z)družili ter zase, za someščane in turiste pripravili nov nepozaben dan.

Pred sedmimi leti se je na Križevniško, nekoč sivo ljubljansko ulico, namreč preselil Mini teater, zagon direktorja Mini teatra, Roberta Waltla, pa se je hitro prenesel tudi na ostale križevniške ustvarjalce in stanovalce, ki s skupnimi močmi vsako leto pripravijo zanimiv program za vse starosti, okuse in interese. Dan Križevniškega soseda bo letos potekal med tednom, zato je dogajanje letos zastavljeno popoldne in zvečer.

Vse tri tradicionalne festivale bo Mini teater organiziral tudi v prihodnji sezoni:

  • Festival srednjeveške in renesančne glasbe (od 30. septembra do 2. oktobra 2016)
  • 3. Festival strpnosti v Ljubljani s projekcijami izbranih filmov, izobraževalnim programom za osnovnošolce in predavanji za odrasle in razstavami ter predstavitvami knjig (januarja 2017)
  • 19. Mini poletje, mednarodni festival Mini teatra za otroke in mladino (23. junija do 27. avgusta)

Že danes vemo, da se bodo predstave Mini teatra zanesljivo predstavile na festivalih Zadarsnova, Zadar, Hrvaška;  Desire, Central station, Subotica, Srbija; Mednarodni festival za otroke Za odrasle prepovedano, Smolyan, Bolgarija;  Mednarodni festival otroških gledališč Banja Luka, BIH; Puck Puppet Theatre festival Cluj Napoca, Romunija in Pegasus, Mednarodni festival za otroke Kavelinge, Švedska. Predstava Petra von Kant pa bo s petimi ponovitvami gostovala v Orleansu v Franciji.

Prelet pretekle sezone skozi številke
241 ponovitev lastnih predstav si je v pretekli sezoni ogledalo 25.380 gledalcev. Gostili so 53 prireditev drugih izvajalcev, ki si jih je ogledalo 4100 gledalcev.

Izvedli so Festival srednjeveške in baročne glasbe, 2. Festival strpnosti in Mini poletje, kjer je bilo na 47 dogodkih  1980 gledalcev.

V sodelovanju z JKC so pripravili naslednje razstave: Male češke marionete, Kobetov tarok, To ni otroška igra in Moč in nemoč – Seiji Kimoto v Mestni hiši.

Gostovali so v tujini s predstavami Pekarna Mišmaš na 8. Lutkovnem bienalu Bugojno (BIH), Pozorište lutaka Mostar (BIH) in Festivalu Arleccino, Brasov (Romunija), Pogumna Molly na Festivalu Buchty a Loutky v Pragi (Češka), Kako ujeti zvezdo na festivalu Zlata paličica v Ljubljani, Sneguljčica na festivalu Adults forbiden, Pro Rodopi center Smolyan v Bolgariji in Lut fest Sarajevo (BIH), Na Noetovi barki ob osmih na festivalu Naj, naj, naj, GK Žar ptica v Zagrebu (Hrvaška) ter s predstavo Zapiranje ljubezni na SKUPI festivalu Skopje (Makedonija).

Pri tem so prejeli sledeče nagrade: predstava Pekarna Mišmaš nagrado za najboljšo predstavo 8. Bugojnskega lutkovnega bienala (BIH) ter predstava Na Noetovi barki ob osmih Grand Prix za najboljšo predstavo v celoti 16. mednarodnega Naj, naj, naj festivala v Zagrebu.

STA, Mini teater, 11. 6. 2015
Mini teater v novo sezono z osmimi predstavami
STA, Mini teater, 29. 9. 2014
Mini teater nagrajen v Srbiji in BiH