Mini teater, 27. 5. 2013

Mednarodna nagrada Maruši Majer za najboljšo igralko

Igralka Mini teatra, Maruša Majer, je na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici v Srbiji prejela nagrado za najboljšo igralko festivala v Ježkovi Zvezdici Zaspanki v režiji Roberta Waltla in izvedbi Mini teatra.
:
:
Avtor ilustracij: Robert Smolik, Fotografije: Miha Fras
Avtor ilustracij: Robert Smolik, Fotografije: Miha Fras
Avtor ilustracij: Robert Smolik, Fotografije: Miha Fras
Avtor ilustracij: Robert Smolik, Fotografije: Miha Fras
Avtor ilustracij: Robert Smolik, Fotografije: Miha Fras
Avtor ilustracij: Robert Smolik, Fotografije: Miha Fras

Maruša Majer je odgovorno vlogo Zvezdice Zaspanke v noviteti letošnje sezone Mini teatra prevzela v alternaciji z Nino Ivanišin, na odru vodilnega mednarodnega festivala otroških gledališč, enega najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu, ki je za svoj izjemen doprinos otroškemu gledališču in kulturi leta 2005 prejel tudi Vukovo nagrado, so v petek, 24. maja, poleg nagrajene igralke nastopili tudi igralca Tadej Pišek in Igor Štamulak ter Tadej Droljc, ki je v živo izvajal avtorsko glasbo Mihe Ciglarja.

Maruša Majer se na oder Mini teatra vrača že jeseni, v avtorskem projektu in gledališkem prvencu Nejca Gazvode, Divjad, ki ga Mini teater pripravlja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. V realistični drami, ki mlade, ujete v turbulentni čas Slovenije enaindvajsetega stoletja, sooči s tem, da na novo napišejo svojo resnico, se ji bo pridružilo še pet odličnih mladih igralcev - Aljaž Jovanović, Tina Vrbnjak, Matej Puc, Jurij Drevenšek in Ajda Smrekar.

20. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica
Festival je potekal od 19. do 25. maja 2013, poleg gostovanj festivalskih predstav po Vojvodini in drugih krajih Srbije, pa je vključeval tudi ponovitve v Szegedu na Madžarskem. V sedmih dneh je festival gostil umetnike, gledališke strokovnjake in študente gledaliških šol z različnih koncev Evrope in sveta ter Srbije in sosednjih držav.

V tekmovalni program mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica je bilo letos prijavljenih 225 predstav iz 50 držav iz celega sveta. V okviru uradne selekcije je bilo izvedenih 21 predstav v izvedbi 21 gledališč iz 14 držav.

Mednarodno strokovno žirijo so letos sestavljali:

  • Predrag Bjelošević, pesnik, pripovedovalec, dramatik, prevajalec, profesor režije za lutkovno gledališče; Republika Srbska, Bosna i Hercegovina
  • David Burman, igralec-lutkar, reditelj, gledališki producent; Rusija
  • Jacques Trudeau, igralec, lutkar, plesač, generalni sekretar svetovne Unime; Kanada
  • Prof. dr. Siniša Jelušić, filozof, književnik, profesor teatrologije in dramaturgije; Črna Gora
  • Miroslav Radonjić, teatrolog, gledališki kritik; Srbija

Poleg Zvezdice Zaspanke Mini teatra iz Slovenije tudi gledališča iz Alžirije, Argentine, Armenije, Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Brazije, Bolgarije, Črne Gore, Češke, Čila, Egipta, Ekvadorja, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Gruzije, Nizozemske, Hrvaškee, Indije, Irana, Italije, Izraela, Japonske, Kanade, Kenije, Kitajske, Kolumbije, Latvija, Litve, Madžarske, Makedonije, Mehike, Nemčije, Poljske, Portugalske, Rumunije, Rusije, ZDA, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije, Venezuele in Vietnama.

Noviteta letošnje sezone Mini teatra je bila izbrana med predstave tekmovalnega programa 20. Mednarodnega festivala otroškega gledališče v Subotici, od koder se je Mini teater maja lani vrnil z Grand Prixem festivala za najboljšo uprizoritev v celoti in nagrado za najboljšo režijo režiserju Mareku Bečki za predstavo Sneguljčica, ki je bila te dni na 15. Mednarodnem lutkarskem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu ponovno nagrajena s 3 novimi nagradami.

V Subotici tudi razstava Svetovi in junaki
A ne le Mini teatrova Zaspanka, na pot iz Ljubljane v Subotico se je že prejšnji teden odpravila tudi razstava Svetovi in junaki, ki se je tja preselila iz Narodnega muzeja Slovenije. V središče jubilejnega 20. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica je tokrat namreč postavljeno srbsko lutkarstvo in gledališko ustvarjanje za otroke, predstavljeno skozi razstavo lutk, kostumov, scenografskih delavnic in gledaliških fotografij, Svetovi in junaki, ki jo je v Ljubljani v sodelovanju s partnerji iz Subotice in Novega Sada Mini teater pripravil v okviru velikega mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3. Razstava bo v Subotici na ogled do 25. maja, od koder se nato seli še v Novi Sad, kjer bo na ogled od 28. maja do 15. junija 2013, iz Vojvodine pa naprej tudi v druga srbska mesta.

Subotica, Mini teater, Mednarodni festival otroškega gledališča, Maruša Majer

Povezani dogodki