Mini teater, 30. 1. 2013

Predstava Osel Nazarenski posvečena Anji Dolenc

V soboto, 2. februarja 2013, Mini teater predstavo Osel Nazarenski posveča prijateljici ter veliki likovni in lutkovni umetnici Anji Dolenc (1936 - 2013).
:
:
Foto: Arhiv Mini teatra
Foto: Arhiv Mini teatra
Foto: Arhiv Mini teatra
Foto: Arhiv Mini teatra
Foto: Arhiv Mini teatra
Foto: Arhiv Mini teatra

Anja Dolenc je izjemna umetnica, kostumografka in oblikovalka lutk, ki je za svoj prispevek lutkovni umetnosti leta 2009 ob 80-letnici UNIMA prejela tudi Pengovovo nagrado.

»Njene kostumske rešitve so bile vedno sokreacija avtorjevih zamisli. Še posebno so bile občudovane lutke za igro Roberta Waltla Osel nazarenski 1996, kjer je gotsko stensko gubanje s fresk Vincenta iz Kastva "prevedla" v tridimenzionalno lutko, ki na sceni deluje kot skulptura. S svojim umetniškim opusom je obogatila slovensko gledališče, s svojim upornim značajem pa nam je vzor kako se spopadati s problemi v življenju,« iz nekrologa Edvarda Majarona, rednega profesorja za lutkarstvo na Pedagoški akademiji.

Osel Nazarenski je dramaturški kolaž koledniških tem oziroma svojevrstno animiranih jaslic. Sloni na enem igralcu in dveh pomočnikih pevcih, ki skupaj kot trije koledniki predstavljajo zgodbo o Jezusovem rojstvu, pri tem pa ohranijo rahlo distanco, saj je resnica o rojstvu in človeško tedanji in današnji hipokriziji predstavljena skozi oslove oči. Likovna zamisel Agathe Freyer temelji na freskah Vincenta iz Kastva. Predstava z marotami, ročnimi lutkami na palici, ki izhajajo iz norčevskega žezla.

Profesionalna lutkovna interpretacija svetopisemskih motivov po vojni, iz katerih izhaja evropska lutkovna tradicija. To soboto, 2. februarja, ob 17.00 na Križevniški 1.

Povezani dogodki