STA, 11. 8. 2021

Mladi levi velikopotezno kljub težkim okoliščinam

Več ljubljanskih prizorišč bo med 20. in 29. avgustom zavzel 24. mednarodni festival Mladi levi. V Bunkerju so si ga zastavili velikopotezno, predvsem pa niso želeli, da bi dobil oznako postkoronski ali post-Nevenkin, čeprav bo posvečen spominu na ustanoviteljico, je na novinarski konferenci povedala v. d. direktorice Bunkerja Alma R. Selimović.
:
:

Philippe Quesne: Farm Fatale, foto Martin Argyroglo

Snovanje festivala, ki pomeni največji dogodek za Bunker, je bilo letos zaznamovano z dvema težkima okoliščina - epidemijo ter smrtjo ustanoviteljice Nevenke Koprivšek, s katero so ga skoraj četrt stoletja soustvarjali, je uvodoma poudarila Alma R. Selimović.

Festival bo 20. avgusta uvedel zelo bogat otvoritveni program, ki bo poleg druženja in večernega koncerta v izvedbi srbsko-hrvaško-slovenske zasedbe Maika ponudil kar tri performativne dogodke. V prostorih Športnega društva (ŠD) Tabor se bo predstavila libanonska umetnica Tania El Khoury s projektom Menjalni tečaj kulture, v katerem prek intervjujev s svojo babico, ki živi na meji med Libanonom in Sirijo, spregovori o pomenu različnih mej.

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bodo gostili francoskega umetnika Philippa Quesneja s predstavo Farm fatale, katere dogajanje je postavil po ekološki katastrofi, ko na svetu ni več ljudi, ampak le še strašila. Od prvega festivalskega dne bo hrvaški umetnik Siniša Labrović na Miklošičevem trgu predstavljal projekt Omara, s katerim bo opozarjal na pomen izolacije. Njegovo bivanje v in ob omari ter performanse bodo snemali.

Prihodnjo soboto bo v prostorih Nove pošte umetnica Nina Rajić Kranjac uprizorila šesturni performans. Koprodukcijska predstava Maske in Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) z naslovom Solo govori o sami umetnici ter širše o gledališču in umetnosti in je po besedah Alme R. Selimović pomembna, saj o gledališki umetnosti spregovori na zelo svež način.

Dan pozneje bodo v Plesnem teatru Ljubljana gostili belgijska umetnika Silke Huysmans in Hannesa Dereereja s predstavo dokumentarnega gledališča Prijeten otok, v katerem predstavita usodo malega otočka Nauru sredi Tihega oceana, pred ŠD Tabor pa bodo postavili zvočno instalacijo Tomaža Groma Na ta veseli dan kulture.

Prav tako v ponedeljek, 23. avgusta, bodo pripravili dvodnevno Debatno kafano, na kateri se bo Alenka Pirman s sogovorniki Matejo Ratej, Đelom Hadžiselimovićem, Natalijo Majsovo in Muanisom Sinanovićem pogovarjala o vzdrževanji oziroma skrbi v polju umetnosti in kulture, je povedala Alma R. Selimović, ki je avtorica koncepta.

Dan zatem bo v Stari mestni elektrarni nastopil hrvaški umetnik Matija Ferlin s triurno avtorsko predstavo Sad Sam Matthäus, ki bo po mnenju soprogramerke festivala Mojce Jug eden od vrhuncev letošnjih Mladih levov. Med zanimivejšimi dogodki ekipa Bunkerja izpostavlja še projekt Dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti FORSALE, v sklopu katerega bo umetnica Lea Kukovičič prodajala predstavo Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd.

Kot je povedala producentka Maja Vižin, bodo ves čas festivala v ŠD Tabor gostili razstavo družbeno-kritičnih verzov Nepraktične ženske, ki ga je skupaj s stanovalci Doma upokojencev Tabor izvedel Kolektiv Škart, na festivalu pa bo mogoče kupiti tudi kakšno knjigo, ki jo bodo na pop-up stojnici ponujali založniki mreže slovenskih gledaliških založnikov. Ustaviti se bo mogoče tudi v novem Nevenkinem gaju, ki ga bodo v spomin na Nevenko Koprivšek uradno odprli 24. avgusta na zelenici ob ŠD Tabor.

Mladi, levi