STA, 11. 6. 2013

V Mestnem gledališču Ptuj premiera komedije Najstarejša obrt

V Mestnem gledališču Ptuj bodo drevi ob 21.30 premierno uprizorili komedijo Najstarejša obrt, ki se loteva tematike položaja starejših žensk v družbi. V režiji Petra Srpčiča bodo na odru združile moči prve dame slovenskih gledališč ter posebna gostja Helena Blagne.

Fotografije z vaje / foto: Arhiv MGP

Komedija temelji na besedilu ameriške pisateljice Paule Vogel iz leta 1981, v katerem nastopa pet dam, starih med 72 in 83 let, ki se ukvarjajo s prostitucijo. Gre za dame stare šole, ki svoj poklic dvomljivega slovesa opravljajo s stilom in maniro.

Ko najstarejša med njimi odhaja v pokoj, se odpre vprašanje, katera od ostalih bo prevzela skrb za družino prijateljic noči. Ob tem se na zabaven in humoren način lomijo kopja glede vprašanja njihovega poslovnega modela, novih trendov pri opravljanju tovrstnih storitev, odnosa do strank in gospodarske krize, ki najeda njihovo eksistenco.

"Predstava ne govori toliko o prostituciji. To je le motiv, na katerega je avtorica nalepila čudovito zgodbo o odhajanju," je pojasnil režiser in direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič in dodal: "Ni naključje, da ravno s to predstavo zaključujemo letošnjo sezono."

Drevišnja premiera bo hkrati dobrodelni dogodek. Brezplačne vstopnice za predstavo bodo dali le tistim, ki bodo prispevali za pomoč starejšim. "Najbolj ogrožena družbena skupina so v bistvu starejše ženske. Tiste, ki so ostale same," je dejal Srpčič. "Grozljivo je, ko vidiš, da so ljudje, ki so polni modrosti in izkušenj, pozabljeni v svetu, ki časti lepo, popolno, napihnjeno in neumno. Ta svet pozablja na tiste, od katerih bi lahko črpal modrost. To kaže, na kakšen dnu smo," je prepričan.

Igralska zasedba je po njegovih besedah vrhunska, saj so zbrali prvakinje večine slovenskih gledališč. Nastopajo namreč Zvezdana Mlakar in Marijana Brecelj iz ljubljanske Drame, Alenka Cilenšek iz mariborske Drame, Marinka Štern iz Slovenskega mladinskega gledališča ter nekdanja prvakinja Slovenskega ljudskega gledališča v Celju in dobitnica Borštnikovega prstana Anica Kumer.

Prav tako so k sodelovanju povabili divo slovenske zabavne glasbe Heleno Blagne. Zanjo to sicer ni prva gledališka izkušnja. Nastopala je že v predstavi Bakhantke v režiji Vita Tauferja.

Povezani dogodki