STA, 27. 8. 2016

V Mariboru prihodnji teden 21. Performa in jubilejna Platforma

V Mariboru bosta prihodnji teden potekala festivala sodobnih performativnih praks Performa in sodobnega plesa Platforma, ki letos moči združujeta tretjič zapored, tokrat pod geslom Preprostost. Med drugim se bodo desetemu jubileju Platforme poklonili s fotografsko razstavo, ki sta jo skupaj pripravila Mojca Kasjak in Saša Huzjak.
:
:

Platforma 2011: Najdeno / Foto: Saša Huzjak

Že 21. festival sodobnih performativnih praks Performa in 10. Platforma sodobnega plesa po navedbah umetniških vodij Jasmine Založnik in Mojce Kasjak v središče postavljata pojem Preprostost, ki jo v umetnosti, znanosti ali nasploh v življenju pogosto ugledamo v lucidnosti predstavljene ideje, do katere pridemo po dolgi in zapleteni poti učenja, osredotočanja, redukcije, motrenja bistva.

"Preprostost bistva in esence umetniškega dela, ki ga ne spremlja navlaka nepotrebnih mašil. Preprostost kot tisto izvorno jedro uspešne ideje. Preprostost kot zamisel, iz katere je vzniknil festival Platforma sodobnega plesa pred desetimi leti," poudarjajo organizatorji obeh festivalov, ki bosta skupaj potekala v lutkovnem gledališču, SNG Maribor, Vetrinjskem dvoru ter galerijah Media Nox in GT22 na Glavnem trgu.

Umetniški vodji letos posebej izpostavljata programsko navezo s poletnim lutkovnim pristanom Lutkovnega gledališča Maribor, saj se bodo vsi trije festivali v nedeljo, 4. septembra, zaključili sočasno z gostujočo plesnogledališko predstavo Morgan in Freeman, ki vključuje preplet glavnih žanrskih atributov festivalov.

Tudi na ta način organizatorji vseh treh dogodkov načrtujejo postopno približevanje in izpolnjevanje vizije, da iz festivalskih logik preidejo v kreacijo platforme, ki bo povezovala med seboj razkropljene akterje in ustvarila pogoje za izmenjavo znanj.

Festivalsko dogajanje se bo v sredo začelo z jutranjo radijsko tribuno ob desetletnici Platforme na Radiu Maribor, med ostalimi dogodki pa velja izpostaviti petkovo javno razpravo o (ne)formalnih oblikah izobraževanja na področju sodobnega plesa in performativnih praks doma in v tujini.

Performa/Platforma